Mor Umberto Eco

0

L’escriptor i filòsof italià Umberto Eco ha mort als 84 anys

L’escriptor i filòsof italià Umberto Eco, autor d”El nom de la rosa‘, entre d’altres obres, ha mort la nit d’aquest divendres als 84 anys a la seva pròpia habitació, segons han confirmat fonts familiars al diari italià ‘La Repubblica’.

Umberto Eco, guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats, va publicar la seva primera novel·la el 1968. Aquest treball, titulat ‘L’estructura absent‘ el va dur a la publicació de la seva obra més completa sobre semiòtica ‘Tractado de semiótica general‘, publicada el 1975.

Tot i això, l’escriptor italià nascut al Piemont en 1932, no assoliria la verdadera fama davant del gran públic fins al 1980 amb la publicació de la seva novel·la més coneguda, ‘El nom de la rosa‘, amb la qual va obtenir diversos premis i que va ser duta al cinema. Una altra de les seves obres més conegudes és ‘El pèndol de Foucault‘ publicada el 1988.

Però la carrera d’Umberto Eco està plena de premis i reconeixements anteriors al Príncep d’Astúries. Eco és doctor en Filosofia per la Universitat de Torí i va treballar en programes culturals de la RAI des de 1954. Durant els primers anys de la dècada dels anys 60 va treballar com a professor adjunt d’Estètica a les universitat de Torí i Milà.

Va participar a l’anomenat ‘Grup 63‘ amb la publicació d’assajos sobre art contemporani, cultura de masses i mitjans de comunicació. Entre aquests treballs es troben el conegut assaig ‘Apocalíptics i integrats’ el 1965 o ‘Opera aperta’.

També ha estat durant anys catedràtic de Filosofia a la Universitat de Bolonya, en què ha posat en marxa l’Escola Superior d’Estudis Humanístics coneguda com la ‘superescola’. Aquesta iniciativa està destinada a difondre la cultura internacional i dirigida a llicenciats amb un alt nivell de coneixements. També va ser fundador i actual secretari de l’Associació Internacional de Semiòtica.

Al seu currículum, també figuren altres distincions que l’avalen com a un prestigiós escriptor i semiòleg. Així, és doctor ‘honoris causa’ per prop d’una vintena d’universitats de tot el món i té prestigioses condecoracions, com La Legió d’Honor de França.

El 1998 va entrar, a més, a formar part de l’Acadèmia Europea de Yuste i és membre del Fòrum de Savis de la Unesco. A banda de les seves obres més conegudes, Eco té publicats altres treballs com ‘Segon diari mínim’ (1992), ‘Els límits de la interpretació’ (1992), ‘L’illa del dia abans’ (1994) i ‘Kant i l’ornitorinc’, entre d’altres.

Les seves obres més recents són ‘Baudolino‘, de l’any 2000; ‘La Misteriosa Flama de la Reina Loana‘, del 2004; ‘El cementiri de Praga‘, de l’any 2010; i ‘Número zero‘, que ha estat publicada el 2015.