Hisenda publica el llistat de morosos

0

Constructores i immobiliàries són les que més llocs ocupen al rànquing de morosos. Esportistes i famosos completen la llista

Cristóbal Montoro ha esperat fins avui per donar compliment a la seva promesa de fer públic un llistat que contingués els noms d’aquelles empreses i/o persones físiques amb deutes amb Hisenda. Es tracta de 4.855 morosos que a data del 31 de juliol del 2015 havien contret un deute no satisfet amb l’estat de més d’un milió d’euros. És a dir, la publicació no compren a tots aquells ciutadans el deute dels quals és menor al milió d’euros. Així mateix, una de les altres condicions indispensables per esdevenir publicat en la llista és haver esgotat el termini voluntari de pagament sense haver satisfet el deute. Per tant, tots aquells que si ho haguessin fet s’han lliurat de veure com la seva situació tributaria esdevé pública. Si bé, és veritat que moltes de les empreses que hi apareixen es troben en fase e liquidació, concurs o han desaparegut. Tanmateix, avui hem sabut que el valor conjunt de tots els seus deutes ascendeix fins els 15.600 milions d’euros. L’Agència Tributària dona, doncs, la possibilitat als ciutadans d’accedir mitjançant la seva seu electrònica a l’anunciada llista.

Constructores, promotores i clubs esportius

Els contribuents que apareixen a la llista inclouen a 345 persones físiques i un total de 4.510 empreses. D’aquestes la majoria són constructores i promotores immobiliàries que han patit en primera persona la crisi econòmica i els efectes de la bombolla immobiliària. També els clubs esportius, especialment de futbol i bàsquet, obtenen una representació important. Així doncs, la primera empresa que apareix a la llista és la immobiliària Reyal Urbis. La companyia, que es troba en aquests moments en situació de concurs de creditors, deu a Hisenda 378.2 milions d’euros. En segona i tercera posició trobaríem Nozar, amb 203 milions d’euros, i Prasa amb 101.8 milions d’euros, pertanyents també al sector immobiliari. Al seu torn, Martinsa, l’empresa que ha generat la major fallida del sector de béns immobles a Espanya té un deute pendent amb l’erari públic de 65.3 milions d’euros. Pel que fa als clubs esportius, en l’àmbit del futbol destaquem la Unió Deportiva Salamanca. El club que va arribar a jugar a primera divisió i que va desaparèixer ara fa dos anys deu 13 milions d’euros. A casa nostra, el Lleida apareix també com un dels grans morosos d’aquest camp amb 11.3 milions d’euros. El segueixen el Huelva o el Murcia entre d’altres. També cal destacar que el motorista Dani Pedrosa té pendents l’abonament de 7.8 milions d’euros.

Mario Conde, Intereconomia, o Cesar Vidal entre els morosos publicats

Finalment, també hem de destacar la presència d’empresaris, cares conegudes i productores. Així doncs, entre els empresaris destaca la presencia de l’expresident de la patronal madrilenya, Arturo Fernandez. L’empresari deu a través de les seves empreses Cantoblanco Alimentación, Cantoblanco Colectividades i Arturo Grupo Cantoblanco quasi bé 18 milions d’euros. També hem de fer esment a Antonio Catalán, l’empresari d’AC Hoteles deu 59.1 milions d’euros a l’erari públic. El periodista Cesar Vidal, l’actriu Marisa Porcel, el productor José Luis Moreno, o els dissenyadors Victorio & Lucchino són algunes de les cares conegudes que apareixen a la llista. Finalment destacar que el grup de comunicació InterEconomia també consta com a moros ja que deu quasi bé 10 milions d’euros a Hisenda. Així doncs, el Ministeri d’Hisenda pretén amb aquesta acció dissuadir als contribuents de no saldar els deutes pendents amb l’erari públic, i persguir els defraudadors.