Ja són 525 els morts pel terratrèmol a l’Equador

0
Equador terratremol
Imatge de la zona afectada pel terratremol a Equador | Foto: Europa Press

El govern dóna per mortes 525 persones i més de 3.000 estan ferides després del terratrèmol a la costa nord del país

La Fiscalia de l’Equador ha elevat a 525 el nombre de víctimes mortals causades pel terratrèmol de magnitud 7,8 en l’escala de Richter registrat el 16 d’abril al país sud-americà. Del total de cossos trobats sense vida, 518 han estat identificats i entregats als seus familiars.

Les localitats de Manta, Portoviejo i Pedernales sumen el nombre de morts més elevat, amb un total de 431 morts. A Pedernales s’han comptabilitzat, fins aquest dimarts a les 20.30, 159 víctimes mortals segons la Fiscalia, 158 a Manta i 118 a Portoviejo.

Del total de morts, onze són de nacionalitats estrangeres (tres ciutadans cubans, tres colombians, dos canadencs, un dominicà, un anglès i un irlandès). La Fiscalia ha publicat a la seva pàgina d’Internet una llista amb les dades de les víctimes mortals del terratrèmol ja identificades.

Hores abans de l’últim balanç de la Fiscalia, el ministre de Defensa equatorià, Ricardo Patiño, va comparèixer aquest dimarts abans per fer el balanç de la situació. El ministre va indicar que 4.027 persones han estat ateses amb ferides de diversa consideració.

“És la pitjor tragèdia que hem assumit en 60 anys”, va admetre Patiño, abans d’agrair les mostres de solidaritat de la comunitat internacional. En aquest sentit, va explicar que en les tasques de recerca hi participen 400 efectius procedents d’un total de vuit països.

Les autoritats s’afanyen també a reobrir les carreteres que han quedat col·lapsades pel sisme i a restablir les comunicacions telefòniques o l’electricitat. El subministrament elèctric està ja restablert a la “majoria” de les zones afectades.

El ministre insta les botigues d’alimentació i els bancs a recuperar progressivament la seva activitat, amb l’objectiu d’avançar cap a una normalitat que, en vista de les dades, encara sembla llunyana.

El president equatorià, Rafael Correa, ha estimat en uns 3.000 milions de dòlars les pèrdues ocasionades, si bé Patiño considera que aquesta quantitat són els diners que faran falta només per reconstruir la regió de Manabí.

Nou terratrèmol

Un nou terratrèmol de 6,1 de magnitud en l’escala Richter ha sacsejat aquest dimecres l’Equador. L’epicentre del terratrèmol ha estat localitzat a 25 quilòmetres a l’oest de Muisne, a la província d’Esmeraldas, una de les més afectades pel tremolor de dissabte.

El Centre d’Advertència de Tsunamis del Pacífic també ha informat del nou sisme, situant la seva magnitud en 6,2 i el seu hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, segons Reuters.