Els Mossos d’Esquadra preveuen incorporar una càmera a cada pistola elèctrica per controlar-ne el bon ús

Els Mossos d’Esquadra pretenen adquirir 134 pistoles elèctriques, cadascuna amb una càmera de gravació contínua que permetrà al cos “valorar si l’ús era ajustat en el moment o lloc, o si era proporcional, congruent i oportú”, segons el subcap de la divisió tècnica de Planificació de Seguretat del cos, Josep Antoni Saumell.

Ho ha dit al grup de treball de pistoles elèctriques al Parlament, i ha afegit que les càmeres, en cas d’adquirir les armes, incorporaran un ‘buffer’: una vegada enceses, disposen de gravació ininterrompuda i contínuament s’està esborrant i gravant sobre si mateixa durant dos minuts.

“Quan el policia comença a gravar, ho fa des dels 120 segons anteriors perquè també quedin gravats”, ha informat Saumell, i també que els Mossos es van plantejar -van començar a dissenyar-ho però actualment està parat- que tot ús d’aquesta pistola s’estudiï davant d’una comissió d’un fet delictiu.

Saumell ha explicat que aquestes armes tenen un voltatge de 50.000 volts i un corrent de 2,1 mil·liamperes: “Es parla que fins a 0,1 mil·liamperes, el corrent produeix pessigolles. De 0,1 a 10, produeix contraccions involuntàries. És el mateix aparell que fa contraccions a l’estómac i et prometen que en dues setmanes tindràs uns abdominals increïbles”.

Disconformitat amb el Síndic

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha recordat que, dels 20.000 incidents registrats el 2015, 8.000 van estar relacionats amb persones “que presentaven un estat d’agitació”, 6.000 amb temptatives de suïcidi i 700 van ser agressions a policies.

Trapero s’ha mostrat conforme a l’informe que va presentar el Síndic de Greuges sobre les limitacions de l’ús de les pistoles elèctriques, “a excepció de desaconsellar-ne l’ús en persones que estan en un estat d’alienació, ja que és aquest estat el que pot posar en perill aquesta persona i tercers”.

L’ús d’aquestes armes seria per als comandaments i caps de torn de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), Àrea Regional d’Instrucció d’Atestats i Custòdia de Detinguts, el Grup Especial d’Intervenció (GEI), l’Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro) i la Brigada Mòbil (BRIMO).

L’adquisició de les pistoles elèctriques pretenen ser per a casos en què “la situació inicial es prolonga, va augmentant la violència i el cap de torn té temps per acostar-se i solucionar la situació amb aquesta eina”, ha dit Trapero, que s’ha mostrat estranyat per l’acceptació social que els policies tinguin una arma de foc i no per la possibilitat que en tinguin una d’elèctrica.

El director general de la Policia, Albert Batlle, ha demanat confiança al cos dels Mossos d’Esquadra, ja que “té molt clars els principis i els límits de les seves actuacions” i ha subratllat la necessitat d’aquestes armes per omplir l’espai buit entre l’ús de la defensa i el de l’arma de foc.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha lamentat que es pressuposi un mal ús de les pistoles elèctriques i ha assenyalat la necessitat de formular-se preguntes com quin serà el protocol d’actuació, si es pot utilitzar amb menors d’edat, amb detinguts o amb persones que estiguin fugint, si cal que es faci un control d’aquestes armes o un examen mèdic posterior, entre d’altres.