MotoSpirit és un equip d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya que lluitarà amb una moto elèctrica a la IV edició de MotoStudent

Quan comences una carrera esperes trobar més que classes repletes d’estudiants, projectes i treballs. La universitat ha de ser un lloc d’innovació i creixement personal i professional. Per complir amb aquestes expectatives es va crear MotoStudent, una competició universitària a nivell internacional, promoguda per la MEF (Moto Engineering Foundation) on participa l’equip MotoSpirit. Aquesta competició consisteix que els equips d’estudiants dissenyin, construeixin i desenvolupin els seus propis prototips de motocicletes de competició (motocicletes de 250cc tipus pre moto3) durant dos anys i des de zero.

Durant aquest període de dos anys cada equip ha de fundar la seva pròpia estructura i organitzant-se de la forma més eficaç com si es tractés d’una empresa en funcionament. No es tracta únicament de treball tècnic, sinó que engloba el conjunt de responsabilitats que poden existir en qualsevol companyia. El projecte és autofinançat per cada equip, fet que provoca no solament buscar les millors solucions tècniques amb el pressupost disponible sinó que, a més, han de realitzar un gran treball a nivell de màrqueting, repercussió de marca i, sobretot, crear una bona xarxa de contactes que els ajudi a aconseguir els seus objectius.

Finalment, al circuit de Motorland a Aragó, s’avaluen diversos aspectes de cada projecte d’enginyeria presentat. Aquests aspectes es divideixen en dues categories: presentació del projecte (on s’avalua el treball tècnic) i proves dinàmiques (quan la moto circula per pista i diverses proves d’acceleració, viratge, etc.)

El primer equip

L’equip MotoSpirit neix l’any 2012 a la Universitat Politècnica de Catalunya, al campus de Terrassa.Vuit estudiants d’enginyeria decideixen embarcar-se en aquest projecte i participar a la tercera edició de MotoStudent celebrada durant l’octubre del 2014 com els pioners.La primera generació de l’equip va aconseguir crear tota una estructura dins de la universitat i donar començament a un llarg camí al futur de MotoSpirit, a més de crear una xarxa de contactes i col·laboracions claus per a properes edicions.

Motospirit a per Motostudent
El primer equip de MotoSpirit va crear una moto amb base de fibra de carboni | Foto: MotoSpirit

Però sense cap dubte el major desafiament al que es van enfrontar va ser dissenyar i fabricar un xassís multi-tubular en fibra de carboni de forma viable i autònoma. També van dotar al prototip d’una personalitat única mitjançant un model en claiu que els va permetre crear un carenat totalment artesanal.

Els resultats de l’equip van ser realment bons. Van aconseguir una 5ª posició a la carrera d’un total de 36 motos participants. Una 2ª posició en el Projecte Industrial i una 7ª posició en la Innovació tecnològica. Aquests resultats els van situar a la 4ª posició general.

A per la victòria al 2016

Els actuals membres de l’equip s’esforcen per seguir la mateixa filosofia de l’equip en l’edició anterior; la de crear una motocicleta innovadora i amb una personalitat única. Per aconseguir aquests objectius seguiran treballant amb la fibra de carboni com a material principal per al seu bastidor, a més es tornarà a dissenyar un carenat únic que s’adapti perfectament a la motocicleta. Però el principal objectiu és la motorització elèctrica.

La IV edició de MotoStudent és la primera edició en la qual apareix la categoria elèctrica. D’aquesta manera les condicions per a ambdues categories (gasolina i elèctrica) són les mateixes, tot i que la seva motorització i desenvolupament no tenen res a veure. D’aquesta manera, l’equip MotoSpirit aposta per un projecte únic i innovador, seguint la línia de personalitat única i que, a més, estigui a l’altura de les seves competidores de gasolina.

Segona generació motospirit - DC
La segona generació MotoSpirit aposta per la mecànica elèctrica | Foto: MotoSpirit

El treball en equip, l’esforç, les hores invertides i tot el que els queda per davant és la millor pràctica de cara al mercat laboral. El treball ben fet està generant els seus fruits i seguirem pendents de la seva progressió per veure fins a on són capaços d’arribar; esperem que sigui la victòria.