Multa a Espanya per mentir en el dèficit de València

0

Multa a Espanya per mentir en el dèficit de València

La sanció de la UE arriba fins als 19 milions d’euro

La Comissió Europea ha anunciat que multarà a Espanya amb 19 milions d’euros, per la manipulació intencionada de les estadístiques de dèficit i deute de la Comunitat Valenciana durant els governs d’Eduardo Zaplana i Francisco Camps. L’executiu comunitari creu que la Generalitat Valenciana va falsejar els comptes tot incorrent en una “negligència greu” mitjançant “ l’ocultació sistemàtica” de gran part de la seva despesa sanitària, amagant factures amb l’objectiu de maquillar les dades.

La notícia de la sanció ha provocat un altre escàndol en el PP. El ministre d’Economia i Competivitat, Luis de Guindos, ha remarcat que la multa “no la pagarà l’Estat”, sinó que “l’haurà de pagar qui l’ha de pagar”, en clara referència al govern autonòmic, qui és el que va cometre la negligència en les dades. Però des de la Generalitat Valenciana el missatge és totalment diferent, el conseller d’Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues, ha indicat que, en cas de confirmar-se la multa, el pagament d’aquesta recauria sobre “el Regne d’Espanya”.

Desconfiança europea

El passat juliol la Unió Europea va decidir iniciar una investigació sobre la possible manipulació de les estadístiques valencianes, la conseqüència de les indagacions és la present sanció, la qual encara ha d’aprovar-se i ratificar-se al Consell d’Assumptes Econòmics i Financers de la UE (Ecofin). Si la sanció es confirma, serà la primera vegada que Brusel·les multa als responsables polítics d’un estat membre després que, l’any 2011, s’aprovés la nova legislació arran de la manipulació de les estadístiques de Grècia, el descobriment de les irregularitats de l’estat hel·lè va provocar l’inici de la crisi del deute sobirà.

“La nostra investigació ha determinat que la comunitat autònoma de València va cometre una negligència greu al no registrar despeses sanitàries”, ha declarat la comissària responsable d’Eurostat, Marianne Thyssen. “València ha informat incorrectament sobre la despesa en sanitat i ha enviat dades incorrectes sobre la despesa pública a les autoritats estadístiques espanyoles. Com a resultat d’això, durant molt de temps, les dades enviades per Espanya a l’Eurostat en el context del procediment per dèficit excessiu no eren plenament correctes”, ha agregat l’alta funcionària europea.

El càstig

Segons fonts comunitàries citades per Europa Press, l’import de la sanció és pràcticament simbòlic, ja que és “molt inferior” a la quantia màxima prevista en la legislació de la Unió Europea, el 0,2% del PIB (2.000 milions d’euros). Al “simbòlic” import i al fet que encara no s’hagi ratificat la sanció s’aferra el conseller valencià, qui va presumir, a més, que va ser el seu propi equip el que va avisar a Europa sobre les irregularitats. “Vam ser nosaltres mateixos qui va informar l‘Eurostat d’aquesta possible mala pràctica comptable”, ha afirmat Moragues, garantint la “total” col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Govern central amb les autoritats europees.

Moragues va afirmar que el motiu de la multa “no és més que una qüestió de mala praxis comptable” que, d’ençà que Alberto Fabra s’ha fet càrrec de la Comunitat Valenciana, “ja està solucionada”. “Està tot degudament comptabilitzat en temps i forma, és una pràctica que correspon al passat, totalment desterrada dins de l’àmbit de la Generalitat”, i en tot cas, “imputable a la intervenció de la Generalitat”, que “actua de forma independent”, va justificar el conseller.

Els grups en l’oposició valenciana Esquerra Unida i Compromís van coincidir en demanar que Zaplana, Camps i Fabra “paguin de la seva butxaca” la sanció, ja que són els responsables de les “trampes” comptables. Ximo Puig, candidat socialista a la presidència de la Generalitat, ha acusat al PP de fer “polítiques a la grega” que “han arruïnat” a la ciutadania, alhora que ha lamentat que, finalment, qui pagarà la multa seran els valencians.