Les enquestes garanteixen la victòria del PP a les eleccions del 26 de juny i un més que possible “sorpasso” d’Unidos Podemos al PSOE

Les últimes enquestes publicades pels principals diaris, El País, El Mundo, ABC i El Periódico, asseguren la victòria del PP i el “sorpasso” d’Unidos Podemos al PSOE en les pròximes eleccions del 26J. El Periódico es mostra escèptic amb aquesta última possibilitat, ja que el veu perillar. El que està clar, però, és la fi del bipartidisme i la consolidació a Espanya del multipartidisme.

 

Fi del bipartidisme

El País publica que el bipartidisme només sobreviurà en 5 províncies. Segons l’enquesta realitzada per Metroscòpia per El País, el pròxim 26J portarà un nou mapa polític per la presència del multipartidisme. Segons Metroscòpia, Unidos Podemos i Ciutadans seran actors principals en la majoria dels països. A més, Unidos Podemos seria segona força en la Comunitat de Madrid, en Catalunya, en València, en Galícia i el País Basc.

 

Victòria del PP i “sorpasso” assegurat

El Mundo i ABC asseguren la victòria del PP i el “sorpasso” de Podemos al PSOE. Segons la macroenquesta de Sigma Dos per El Mundo, el PP guanyaria les eleccions i superaria els resultats de desembre tant en vots com en escons. L’enquesta augura un 30,5% dels vots – enfront del 28,7% de les passades eleccions – i entre 124 i 129 diputats – enfront del 123 –. No obstant això, la distància per arribar a la majoria absoluta seria gran.

Sigma Dos també assegura que el PSOE perdria la segona posició en favor de la coalició Unidos Podemos. El partit socialista obtindria el 20% dels vots i entre 78 i 73 diputats. Unidos Podemos aconseguiria el 24,8% dels vots i entre 86 i 92 diputats. Per tant, es situaria a cinc punts i mig del PP. El bloc d’esquerres tindria 170 escons, és a dir, només a 6 de la majoria absoluta.

L’enquesta de GAD3 per ABC senyala que el PP es manté en primera posició amb un 30,3% d’estimació de vot. Malgrat la pujada dels vots, el diari vaticina que Rajoy pot perdre escons; unes dades diferents del que publicava El Mundo. Segons ABC, si a les eleccions de desembre va obtenir 123 diputats, ara pot obtenir entre 121 i 124.

Això, es a causa el fet que la coalició Unidos Podemos suma els vots i optimitzen millor els resultats. La unió entre Podemos i Izquierda Unidos superaria el PSOE, segons ABC. La confluència obtindria el 24,6% dels vots, mentre que el PSOE tindria el 21,4%. Unidos Podemos podria aconseguir entre 84 i 85 diputats i el PSOE entre dos i cinc menys. Ciutadans, el partit d’Albert Rivera, per la seva part, estaria estancat en vots i en escons.

 

Coalicions sense majories absolutes

El Periódico veu perillar el “sorpasso” en escons i es mostra escèptic, segons els resultats del GESOP. L’enquesta assegura que l’apel·lació al vot “emocional” de Pedro Sánchez ha provocat una retallada de distàncies amb Pablo Iglesias, líder de la coalició d’Unidos Podemos. La confluència entre Podemos i Izquierda Unida obtindria el 23,7% dels vots i entre el 83 i el 87 dels escons. El PSOE aconseguiria el 21,6% i entre 81 i 85 diputats. Unes dades que farien perillar el suposat “sorpasso” que tant desitja Iglesias.

A més, El Periódico intenta certificar mitjançant l’enquesta que cap de les aliances naturals, és a dir, ni el bloc d’esquerra i el de dreta, obtindria la majoria absoluta.  No obstant això, els millors resultats permetrien que el bloc d’esquerres estaria amb 172 escons, només a quatre de la majoria absoluta. Una posició més fàcil que en la passada legislatura i que podria afavorir el govern.

El PP, per la seva banda, tindria un 28,8% dels vots i entre 116 i 120 diputats i són els primers en intenció de vot, encara que només una dècima per sobre de Unidos Podemos. Ciutadans es mantindria entre 40 i 44 diputats i tindria la fidelitat de vot més baixa, és a dir, de 63,4%.

El que està clar per les eleccions del 26J és la consolidació del multipartidisme. La victòria del PP també sembla estar assegurada, mentre que el “sorpasso” és possible per alguns diaris, mentre que per altres, pot perillar.