Proposen crear un Museu sobre la Guerra Civil a Barcelona

0
Bombardeig de Barcelona
Detall del bombardeig de Barcelona, 17 de març de 1938.

Un grup de persones, constituïdes com a l’Associació pel Museu Internacional de la Guerra Civil, han proposat a l’Ajuntament de Barcelona acollir un museu sobre el conflicte

L’Associació pel Museu Internacional de la Guerra Civil Espanyola (AMIGCE) ha estat creada amb un objectiu clar: aconseguir un Museu Internacional sobre el conflicte, amb seu a Barcelona. Aquest cap de setmana el col·lectiu ha enviat una proposta a l’Ajuntament de la ciutat en la qual es preveu un “museu modern i dinàmic que expliqui el conflicte amb una visió internacional”.

La raó de donar aquesta visió és incloure els actors internacionals que van participar de la Guerra Civil espanyola, que sovint queden a fora dels relats oficials. Per a l’AMIGCE, aquest museu ha d’aconseguir explicar els tres anys de guerra també d’una manera transversal, és a dir, que inclogui tots els àmbits des dels quals es pugui contar.

El projecte de museu que tenen en ment des de l’Associació vol fugir del concepte tradicional de lectura de plafons i incloure-hi exposicions i materials que utilitzin les noves tecnologies i nous formats per poder donar una altra experiència a les persones que visitin el museu.

L’AMIGCE planteja incialment tenir dos espais, en el qual un es dediqui a la museïtzació de la Guerra Civil – explicant l’inici i durada de la Guerra Civil, juntament amb la postguerra i què va suposar – a través d’exposicions permanents i un altre en què se n’hi puguin tenir de temporals.

Seria el primer museu dedicat a la Guerra Civil espanyola en tot l’Estat, tot i tenir la Llei de Memòria Històrica en marxa des de fa set anys. Segons informa BTV, l’Ajuntament ja ha rebut la proposta però de moment no veu necessari un equipament públic que reculli això.

A excepció de BTV, la notícia no s’ha explicat des de cap dels principals mitjans espanyols o catalans, tot i que l’anglès The Guardian li ha dedicat un extens article en el seu dominical. En ell es destaca la necessitat d’un museu d’aquest tipus i la importància de que es trobi situat a una ciutat com Barcelona, que té una gran tradició cultural i política en aquella època.