Nacions Unides alerta d’un repunt de víctimes civils al conflicte d’Ucraïna

0
Ucrania conflicto
El conflicte a l'Est d'Ucraïna s'encalla en el temps | Foto: Europa Press

L’ONU va documentar 69 víctimes civils a Ucraïna durant el passat mes de juny, una xifra “molt preocupant” segons l’Organització

El nombre de víctimes civils pel conflicte que encara persisteix a l’est d’Ucraïna ha arribat a nivells inèdits en gairebé un any, segons l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Raad al-Hussein, que ha considerat “molt preocupant” aquesta tendència a l’alça.

Les Nacions Unides van documentar 69 víctimes civils a l’est d’Ucraïna el juny del 2016, entre elles 12 morts. Aquesta xifra gairebé va duplicar la del maig d’aquest any i va marcar un nou màxim des de l’agost del 2015, però tot i així va ser inferior a la del juliol, quan es van registrar 73 víctimes -vuit morts i 65 ferits-.

Zeid ha expressat en un comunicat la seva por per l’augment dels enfrontaments i de les víctimes civils, tenint en compte que demostraria que ni els rebels separatistes ni l’Exèrcit “estan prenent les precaucions necessàries”. Més de la meitat de morts i ferits corresponen a projectils llançats per algun dels bàndols bel·ligerants.

“Instem totes les parts a respectar l’alto el foc, a retirar combatents i armes de les zones civils i a aplicar escrupolosament els Acords de Minsk”, ha reclamat el cap de Drets Humans de l’ONU, en al·lusió als 12 punts que teòricament es van comprometre a respectar el 2015.

 

Més de 9.500 morts i 22.000 ferits durant el conflicte

Zeid ha recordat que el preu del conflicte per als civils segueix sent “massa alt”, fins i tot malgrat la teòrica paralització del conflicte. Entre l’abril del 2014 -data de començament dels combats- i el juliol del 2016, més de 9.500 persones han perdut la vida i més de 22.000 han resultat ferides per aquesta guerra.

L’Alt Comissionat també ha recordat que totes les parts han de respectar les lleis internacionals i, en aquest sentit, ha demanat al Govern d’Ucraïna que subscrigui l’Estatut de Roma, que dóna forma al Tribunal Penal Internacional (TPI). Així, ha afegit Zeid, es podrà avançar en matèria de “responsabilitat penal individual”, fet que confia que serveixi com a “incentiu” per millorar la situació sobre el terreny.