Marte Phoenix
Marte Phoenix

L’objectiu de la NASA es trepitjar el planeta vermell en 15 anys

Un destacament de la NASA va visitar el Centre de Comunicacions de la Xarxa de l’Espai Profund, situat en la localitat madrilenya de Robledo de Chavela, per commemorar els cinquanta anys que porta en funcionament i per celebrar l’ampliació de l’acord de col·laboració hispà-nord-americana.

El responsable d’Exploració i Operacions Tripulades de la NASA, William Gerstenmaier, va aprofitar la  trobada amb periodistes organitzada per Caixaforum per donar a conèixer els reptes als quals s’enfronta l’exploració espacial i analitzar els futurs desafiaments.

Gerstenmaier afirma que l’objectiu de la NASA es enviar una nau tripulada a Mart per 2030 encara que la dificultat de la operació fa que no assegurin que es pugui complir. Per aconseguir-ho és imprescindible que es mantingui el finançament de manera estable. La falta de finançament és la primera dificultat contra la que ha de lluitar la comunitat científica interessada a investigar l’espai.

El científic va destacar el pes que està adquirint el sector privat quant a l’exploració espacial ja que són els que estan construint la propera generació de naus espacials.  Hi ha diverses indústries que podrien tenir interès a realitzar viatges fora de l’òrbita terrestre. La farmacèutica és una d’elles degut a que s’ha demostrat que els bacteris es fan més forts a l’espai, així que és possible que algunes companyies estiguin interessades a investigar allí

Una altra de les qüestions que podrien retardar l’objectiu de trepitjar Mart en 15 anys és la de l’entrenament dels astronautes. El requeriment d’afrontar molts desafiaments per solucionar com l’exposició dels astronautes a la radiació solar durant el viatge o el perfeccionament dels sistemes per generar oxigen. És necessari formar als astronautes perquè no hagin d’interactuar amb la Terra, és a dir, que siguin autònoms, perquè les comunicacions amb Mart trigaran 30 minuts, així que les tripulacions han de ser capaces de solucionar els possibles problemes que sorgeixin.