Netanyahu culpa els palestins de l’Holocaust

0
John Kerry i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu
John Kerry i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu | Foto: Europa Press
John Kerry i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu
John Kerry i el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu

Netanyahu va afirmar que els artífex de l’Holocaust van ser els palestins i que Hitler només volia expulsar-los d’Europa

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu va donar aquest dimarts la resposta que molts historiadors han estat buscant durant dècades: com Adolf Hitler va arribar a la conclusió d’exterminar els jueus. Segons el primer ministre israelià, va ser el gran muftí de Jerusalem, Haj Amin Al-Husseini, qui va acabar de convèncer un Hitler indecís que tan sols es plantejava expulsar els jueus del territori europeu.

Les paraules de Netanyahu van transcendir les parets del 27è Congrés Sionista Mundial i van provocar una gran polèmica arreu del món. En la situació i context actual, 47 morts palestins i 7 israelians en els últims dies en una escalada de violència amb sabor a tercera intifada, les relacions entre Israel i Palestina han empitjorat considerablement des de principis d’aquest mes d’octubre i més encara amb les últimes declaracions del líder israelià, que no han sigut ben acollides entre els palestins.

“Hitler no volia exterminar el jueus en un principi, els volia expulsar. Haj Amin Al-Husseini li va anar a Hitler i li va dir, ‘Si expulses els jueus, vindran aquí’–a Palestina-“. Però segons Benjamin Netanyahu, el líder nazi va preguntar: “Què hauríem de fer amb els jueus, doncs?” i el gran muftí va replicar: “Crema’ls”. No era el primer cop que el primer ministre d’Israel feia unes declaracions semblants i distorsionava la història. L’any 2012, en unes declaracions al Knesset -el Parlament d’Israel-, el primer ministre va descriure Husseini com “un dels arquitectes” de la Solució Final.

Segons la premsa alemanya de l’època, Hitler i Husseini es van reunir el novembre de 1941. El líder palestí va intentar persuadir Hitler perquè declarés públicament el seu suport per la creació d’un estat àrab. Les declaracions de Netanyahu, per tant, han sigut rebutjades per una gran majoria d’acadèmics que les han titllat de “distorsionar la història”. D’altra banda, Saeb Ekerat, secretari general de l’Organització per l’Alliberament de Palestina (OAP), va dir via un comunicat: “És un dia trist en la història quan el líder del govern d’Israel odia tant el seu progenitor que està disposat a absoldre al criminal de guerra més notori de la història, Adolf Hitler, de l’assassinat de sis milions de jueus”. Per la seva part, també la ONU va donar la seva paraula sobre el tema i va considerar “impensable” que algú suggerís que els palestins estiguessin involucrats en l’Holocaust.

En la seva visita a Alemanya, en una roda de premsa amb la cancellera Angela Merkel, el líder israelià va matissar les seves paraules degut a la gran polèmica que havien aixecat. “És absurd. Mai he tingut la intenció d’absoldre Hitler de la seva responsabilitat d’exterminar el poble jueu a Europa”, i va aclarir que “ningú hauria de negar que Hitler va ser el responsable de l’Holocaust”. Però lluny de rectificar les seves paraules, Netanyahu va insistir que el líder palestí Husseini “li va dir als nazis que impedissin que els jueus fugissin d’Europa i va donar suport a la Solució Final”.