Ni 30 segons per a la violència masclista

0
Debat electoral presentadors
Els presentadors i la presentadora del debat electoral del 13J.

El debat electoral va acabar sense cap proposta concreta dels candidats en qüestió de violència masclista i amb menys de 30 segons dedicats

“Els hi demano que deixin una mica de temps per parlar de violènca de gènere, si pot ser. Si és possible”, va recordar la moderadora del debat Ana Blanco al final del bloc sobre polítiques socials. Va haver-ho de demanar i cap dels candidats li va fer cas. Es quedaven sense temps i van aprofitar per seguir increpant-se uns als altres.

A l’inici de l’altre bloc, i amb un altre incís de Blanco, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el del PSOE, Pedro Sánchez, en van fer menció. El de la formació morada va decidir acabar primer amb una crítica al candidat socialista sobre un altre tema i citar al final a la “violència masclista” perquè ells “prefereixen dir-li així”. La seva mesura, “solucions habitacionals per a dones sense necessitat de denúncia”.

Pedro Sánchez li va agafar el relleu, no per parlar sobre les mesures si no per acabar-li de contestar i després fer referència a la normativa contra la violència de gènere. Va afirmar que farien “un pacte contra la violència de gènere” i que si no hagués estat per les lleis del PSOE la situació seria pitjor. L’altra referència a les violències masclistes ha estat per criticar les retallades del PP.

Ciutadans i PP no hi van fer cap al·lusió. En total, els dos candidats van dedicar 26 segons a parlar sobre violència masclista. 26 segons que si se’ls hi suma les peticions d’Ana Blanco difícilment arriben al minut. Ni un minut per parlar de violència contra les dones. Ni una proposta concreta.

En un país en què en mig any han estat assassinades per violència masclista 20 dones i més de 300 denuncien al dia casos de maltractament, el tema hauria d’estar entre els més importants. Des que es van començar a recollir les xifres al 2003 – i que inclouen només els assassinats de parelles o exparelles – han matat 846 dones.

A la campanya passada se li va dedicar més temps pel fet que el programa de Ciutadans incloïa treure l’agravant de gènere a les condemnes i va provocar molta polèmica i rebuig. En aquell moment, tots els partits eren feministes i trobaven crucial prendre mesures contra la violència masclista.

Aquest cop, però, ni pregant s’ha aconseguit que en parlessin. Pedro Sánchez creia que la igualtat s’aconseguia rebaixant la bretxa salarial. Si no es comença pel més bàsic, que deixin d’assassinar dones pel simple fet de ser-ho, no es podrà avançar.