Els escàndols de corrupció del PP no li passen factura, ja que el partit ha pujat els escons a llocs com a Andalusia o a Catalunya

El Partit Popular domina en el mapa provincial després de les eleccions del 26J. En el mapa predomina el color blau. El PSOE només ha guanyat a tres províncies andaluses: Jaén, Sevilla i Huelva. En totes les altres, el PP és el guanyador, el que evidencia que és la primera força en el feu tradicional del PSOE: Andalusia.  Unidos Podemos va guanyar a les tres províncies basques – Biscaia, Guipúscoa i Àlaba – i va triomfar també a Barcelona i Tarragona. Esquerra, per la seva banda, va guanyar a Girona i Lleida.

Per Mariano Rajoy, “no ha sigut una etapa fàcil” , però el Partit Popular es mereix “respecte”. Els resultats deixen a Rajoy en la Moncloa, encara que durant l’última setmana va esclatar l’escàndol de les converses entre el Ministre de l’Interior i del cap de llista del PP a Catalunya, Jorge Fernández Diaz, amb el director de l’oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Es podia pensar que les converses perjudicarien el PP, almenys, a Catalunya, però no ha sigut així.

Altres casos de corrupció com el cas Púnica, la trama Gürtel o el cas Taula podrien haver perjudicat al Partit Popular. No obstant això, mitjançant una campanya que ha apel·lat al vot útil són els grans triomfadors de la nit electoral. Sembla que el PP és immune a la corrupció perquè ha recuperat el poder en els seus feus, ha guanyat a Andalusia i, a més, ha pujat a Catalunya.

 

Andalusia

Susana Díaz ha perdut les primeres eleccions a Andalusia després de quatre triomfs electorals consecutius. El PP ha obtingut el 33,56% dels vots, i 23 escons – en el 20D va obtenir 21 –. A Granada, on es va produir un escàndol de corrupció urbanístic que va implicar a José Torres Hurtado, el PP manté els tres diputats i, fins i tot, puja el percentatge de vots.

 

Canàries

El PP ha guanyat les eleccions generals a Canàries i ha millorat el resultat del 20D. Ara ha aconseguit un escó més. Per tant, té 6 escons. El cas de José Manuel Soria, qui va renunciar com a Ministre d’Indústria, Energia i Turisme i qui solia anar com a cap de llista del PP a Les Palmes, que el vinculava amb els papers de Panamà sembla que tampoc ha afectat la Comunitat Autònoma.

 

Castella –la Manxa

El PP ha aconseguit 12 escons, dos més que en el 20D; el que suposa una revalidació del triomf del partit.

 

Catalunya

Les eleccions del 20D van col·locar al PP en sexta força política. Per això, ara el partit volia aconseguir l’escó de Lleida; cosa que finalment, ha aconseguit i es posa amb 6 diputats. Això demostra que l’escàndol de Fernández Díaz no ha tingut conseqüències i que el partit resisteix, ja que, fins i tot, ha avançat a Ciutadans i li ha tret un escó al PSOE.

 

Comunitat de Madrid

El PP ha pujat a Madrid i passa de 13 a 15 diputats dels 36 que es reparteixen a la Comunitat. Sembla que el cas Púnica i la dimissió de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, no han provocat pèrdua d’escons.

 

Comunitat Valenciana

El gran epicentre de la corrupció del PP és la Comunitat Valenciana. El cas Taula va perjudicar el PP en les eleccions del 20D, ja que va perdre nou escons. Ara, sembla que es recupera, ja que ha recuperat dos escons. Per tant, passa d’11 escons a 13.

 

Galícia

El PP és la força més votada i ha aconseguit 12 escons dels 23 que s’escullen a les quatre circumscripcions gallegues. A les eleccions del desembre, va treure 10 escons, per tant, ara ha pujat dos escons.

 

Múrcia

El Partit Popular ha obtingut cinc escons a Múrcia, el mateix número que a les eleccions de desembre. El partit, per tant, es queda igual. L’informe de la Guàrdia Civil remés al jutge de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, que mostra que hi ha indicis sobre que el president de la regió de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez (PP) podria estar implicat a la trama Púnica no ha afectat als escons.