Niño Becerra aposta per les sinèrgies per afrontar la “situació dramàtica” de l’economia catalana

0
Niño Becerra Granollers
L'economista santiago Niño Becerra i alguns dels assistents a la conferència a l'Hotel Granollers | Foto: Ferran Mirot

L’economista senyala la falta de competitivitat com una de les principals febleses de l’economia espanyola

 

“L’any 2016 serà especialment dificil en termes econòmics”. Amb aquesta frase l’economista Santiago Niño Becerra intenta resumir la situació que viu l’economia espanyola. La frase, pronunciada el passat dijous a la seva conferència Macroeconomía: conjuntura i entorn social, és una més a les que Niño Becerra ens té acostumats. Aquest economista, famós per les seves -encertades- prediccions envers la situació econòmica del nostre país, va pronunciar el passat 19 de novembre una conferència a Granollers on va intentar explicar als 300 assistents (la sala principal de l’Hotel Granollers es va quedar petita) la situació de l’economia catalana envers la situació que viu Espanya.

Per Niño Becerra, la principal dificultat que presenten a curt termini ambdues economies és la falta de competitivitat. Per Becerra, la clau per sortir d’aquesta “situació dramàtica” -com ell la qualifica- passa per “posicionar millor la nostra producció als mercats internacionals”. També són dificultats afegides la baixa productivitat de l’economia espanyola i els salaris baixos -que darrerament s’estan unint al increment de contractes temporals i de pitjor qualitat-. Tot plegat fa que Becerra es mostri pesimista qüestionat pel futur del sistema de pensions i la pròpia Seguretat Social. “D’aquí quatre o cinc anys s’hauran acabat les reserves del fons de pensions i caldrà introduir mesures de reducció”, adverteix l’economista durant la seva conferència.

Becerra també va parlar d’un dels temes que preocupa a la població i que sembla tampoc tindrà una solució ràpida: l’atur. L’autor de llibres com El crash del 2010 pronostica que, “durant molt temps”, es mantindran les taxes d’atur als voltant del 18%, “unes xifres realment preocupants que deixaran a molta gent en una total indefensió, ja que disminuirà el temps de cobrament del subsidi d’atur i també les quantitats a cobrar” va afegir.

Santiano Niño Becerra manté que les coses no tornaran a ser mai com durant “la gran festa de 2006”, com ell anomena la situació econòmica existent prèvia a la crisi. Preguntat pels assistents per alguna noticia positiva envers l’economia, Niño Becerra va apostar per la sinergia entre empresaris com la millor manera d’afrontar “aquests moments tan complicats”. L’economista va animar als empresaris vallesans a col·laborar entre ells a tots els nivells, provocant així una relació més estreta del teixit empresarial, fent-ho més competitiu i afavorint el seu posicionament internacional.