El Govern en funcions acorda que els ministeris redueixin les seves despeses per fer front a la mesura

Més ajusts. Aquest divendres el Consell de Ministres s’ha tornat a reunir per abordar l’administració diària del país. En aquest sentit, tal i com ha explicat en la roda de premsa posterior el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, el govern en funcions ha acordat no disposar de 2.000 milions d’euros previstos en els pressupostos del 2016. I per tant, això comporta que “tots els ministeris quedem concernits a reduir els nostres pressupostos”, ha afirmat Montoro. Tot i això, el ministre en funcions ha volgut puntualitzar que la despesa social i la de seguretat no es reduiran. Pel que fa a la resta de ministeris es plantejaran, ara, un ajust proporcional.

En efecte, ni despesa social ni seguretat. Cristóbal Montoro ha assegurat que la retallada no afectarà ni a les partides socials ni aquelles que per l’executiu són prioritàries tals com la seguretat, les transferències a la Seguretat Social, al Servei Públic de Treball Estatal (es tracta de l’òrgan que s’encarrega de gestionar les prestacions d’atur), les beques d’Educació o les transferències a Adif per contingències de manteniment. Així doncs, segons l’executiu 950 milions d’euros dels 2.200 milions que s’han de retallar estaran vinculats a les operacions detallades en el capítol vuitè dels Pressupostos. És a dir, aquell que estableix la reducció del dèficit públic i detalla les partides dels ministeris d’Economia, Indústria, Energia i Turisme, i Foment. Els 350 milions pendents d’ajustar sortiran molt probablement de la resta de carteres com la de Cultura o la de Defensa.

Espanya compleix amb Brussel•les

Així doncs, amb aquesta mesura l’executiu de Mariano Rajoy pretén abordar la gestió del dèficit excessiu. Cal recordar que Espanya va incomplir amb l’objectiu de dèficit compromès amb Brussel•les, després de registrar un dèficit públic del 5% durant el 2015; lluny del 4.2% pactat amb les autoritats europees. En aquest sentit, el mateix ministre d’Hisenda, Cristonal Montoro, reconeixia que Espanya havia incomplert. Per tant, l’actuació intentarà atacar aquelles despeses que més impacte tinguin en el dèficit públic. Una mesura que arriba després que el passat nou de març la Unió Europea recomanés a Espanya realitzar les correccions pressupostàries pertinents per tal de complir amb el dèficit públic. Finalment, l’acord del Consell de Ministres de no disponibilitat es va fer extensiu a les Comunitats Autònomes després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.