Marilynne Robinson | Diari Català
Foto: Marilynne Robinson - EUROPA PRESS

‘Lila’ quarta novel·la de l’escriptora nord-americana Marilynne Robinson

L’escriptora Marilynne Robinson, una dels escriptores més destacades de la literatura contemporània nord-americana, ha arribat a Barcelona per presentar la seva quarta novel·la, ‘Lila’ (Edicions 1984 i Galaxia Gutenberg), que juntament amb ‘Gilead’ i ‘Home’ forma una trilogia centrada a l’Oest Mitjà dels Estats Units, tot i que ha confessat que en un principi no va pensar a fer-ho.

En una entrevista d’Europa Press, l’autora, coneguda pels seus assajos polèmics ‘The Death of Adam’, ha parlat de les seves connexions entre vida i obra literària, així com de l’impuls a l’hora de construir relats de ficció: “Escriure és com somiar”.

Un dels elements que caracteritza la seva obra és la utilització del paisatge americà: “Crec que configura la manera de ser de les persones”, ha explicat.

“Em torno una persona molt vulnerable quan publico un llibre, ja que una de les coses que més em preocupen és que els crítics poden ser molt cruels”, ha confessat l’escriptora, que considera desmesurats alguns comentaris de la crítica.

“Escriure una novel·la implica invertir molt de temps i cura, crec que haurien de ser més humans”, ha tancat sobre els crítics l’escriptora, que aquesta setmana va estar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

‘LILA’

‘Lila’ és la història d’una nena abandonada pels seus pares que és rescatada per Doll, que la cuida mentre vagabundegen de poble en poble fins que arriben a Gilhead i entren en una església per resguardar-se de la pluja.

Així comença el llibre de Marilynne Robinson, en què són presents personatges dels dos llibres anteriors, com el reverend Ames, i en què la soledat va impregnant les pàgines: “Vaig créixer en una cultura de l’Oest Mitjà, on la soledat es considerava una cosa molt positiva i jo he volgut explorar-ho a través de la meva vida i la meva obra”, ha apuntat l’escriptora.

“No vaig pensar a fer una trilogia, en un primer moment em resistia a això, però a poc a poc vaig ser conscient que els personatges tenien prou força al seu interior per escriure les tres novel·les”, ha explicat Robinson.

‘Lila’ es caracteritza novament per un ús no cronològic del temps, que la narració es desplaça cap endavant i cap enrere en el temps, ja que “és la manera com funciona la meva ment”, ha puntualitzat l’escriptora.

30 ANYS A LA MATEIXA ESGLÉSIA

Com el cas de Sherwood Anderson i William Faulkner, l’escriptora nord-americana té la religió molt present en les seves obres: “Pertanyo a una església des de fa 30 anys a Iowa i d’alguna manera ha estat el meu poble”, ha apuntat.

“Gaudeixo veient els nens néixer, batejar-se, créixer, casar-se i la gent gran morir-se”, ha continuat Robinson.

Marilynne Robinson va començar a escriure als 37 anys i el 2004 va guanyar el premi Pulitzer amb ‘Gilhead’, obra que dóna nom al poble fictici de les tres històries, i el 2008 l’Orange Prize amb la seva tercera novel·la, ‘Home’.