Nous atacs de Rússia en territori sirià

0
Mapa de la guerra de Síria
Mapa de la guerra de Síria
Mapa de la guerra de Síria
Mapa de la guerra civil de Síria, amb la part nord-occidental sota control rebel // Tan Khaerr

 

Les accions militars estan perjudicant sobretot els rebels, no pas l’ISIS

Nous atacs, les mateixes qüestions. Aquest és fins el moment el principal resultat dels bombardejos manats per Rússia en territori sirià. I és que els atacs russos no semblen tenir com a objectiu principal acabar amb l’Estat Islàmic (o ISIS/Daesh) a Síria, tal i com han reconegut alts càrrecs d’Estats Units i França. Tot fa pensar, per les zones on s’estan produint aquests atacs, que més aviat s’està defensant les posicions del règim de Bashar al-Assad.

Fa uns dies, els primers atacs russos es van produir en major proporció a les províncies d’Homs, Latakia i Hama. Les tres regions tenen en comú que es troben al nord-oest del país i que no estan controlades per l’Estat Islàmic. Dimecres al matí s’han produït nous bombardejos, aquest cop a les regions d’Hama i Idlib, també a la part nord-oest del país, on l’ISIS no té tanta presència, però en canvi sí que en tenen altres forces contràries al règim, com l’Exèrcit Sirià Lliure i el Front al-Nusra, filial local d’al-Qaida.

Les primeres fonts sobre el terreny destaquen la coordinació d’aquestes ofensives entre les forces russes i les forces afins al règim, cosa que novament torna a reforçar la percepció que en realitat Rússia està oferint suport a al-Assad, més que no pas combatre el terrorisme. Els objectius atacats aquest dimecres serien principalment posicions d’al-Nusra.

En definitiva, fins al moment l’exèrcit rus ha atacat grups que efectivament són considerats com a organitzacions terroristes per a molts països, com poden ser el Front Al-Nusra o algunes posicions d’Estat Islàmic, però també ha bombardejat posicions de grups que no són terroristes, sinó simples opositors al règim, alguns dels quals han estat entrenats per Estats Units per combatre al-Assad.