Nova Democràcia i Syriza, empatades a Grècia

0
Alexis Tsipras, de Syriza
Alexis Tsipras, durant un míting | Foto: FrangescoDer
Alexis Tsipras, de Syriza
Alexis Tsipras, durant un míting | Foto: FrangescoDer

Tant els conservadors com el partit que deixa el govern estan en un empat tècnic a dos dies de les eleccions

Les eleccions d’aquest diumenge 20 a Grècia, les segones en menys de vuit mesos, es presenten com unes de les més renyides dels darrers temps. Una enquesta publicada ahir a dos mitjans grecs dona un escàs avantatge a Nova Democràcia, el partit conservador. Syriza, tot i això, segueix molt a prop i tot dependrà dels indecisos, que segurament marcaran l’esdevenir del proper Parlament hel·lè.

La victòria per la mínima és potser més important a Grècia que a qualsevol altra país de la Unió. Segons la llei electoral del país, el Parlament es divideix en 300 escons, pel qual la majoria absoluta està als 151 diputats. A més, a diferència de moltes altres lleis electorals, a Grècia se li concedeixen 50 diputats ‘extra’ als ja obtinguts a la força que tregui més vots. Aquesta mesura el que vol és impulsar l’estabilitat governamental. Curiosament, aquestes eleccions arriben després d’una legislatura, presidida pel líder de Syriza Alexis Tsipras, que només ha durat set mesos.

Segons l’enquesta, elaborada per la Universitat de Macedònia, Nova Democràcia obtindria al voltant del 30% dels vots. Aquest partit conservador, adscrit al Partit Popular Europeu, és liderat ara per Evangelos Meimarakis, substituint a l’ex primer ministre grec i líder del partit entre 2009 i 2015, Andonis Samaras.

La formació d’esquerres Syriza, qui ha governat el país des dels comicis de gener d’aquest any, se situa en segon lloc en l’enquesta amb un 29,5% dels vots, molt a prop de Nova Democràcia. Una explicació a la pèrdua de força en els darrers mesos és l’escissió que ha viscut el partit a partir de l’aprovació del tercer rescat per part de la Unió Europea. Molts membres de Syriza, entre ells el carismàtic ex ministre de finances, Yannis Varoufakis, es mostraven en contra d’un rescat que, segons ells, ofegaria i condemnaria encara més als grecs.

La sortida de molts dirigents de Syriza, Varoufakis al cap, i la creació per part d’aquests d’un nou partit, fa que alguns dels votants de Syriza al gener estiguin abandonant aquesta formació. No obstant, el cop no esta sent tant important com podia haver estat, y el partit de Tsipras es manté amb forces opcions de guanyar les eleccions. Syriza, que podem catalogar d’ideologia semblant a Podemos a Espanya, ha rebut aquest divendres precisament el recolzament del líder del partit ‘lila’, Pablo Iglesias, que tancarà la campanya de Syriza en un míting amb Alexis Tsipras.

Les eleccions no es podran resoldre fins l’últim vot. Les enquestes parlen d’entre un 10 i un 15 per cent d’electors indecisos. La bona noticia per Tsipras és que el posicionament ideol·lògic d’aquests és tendent a l’esquerra. Això sí, Syriza no se’n pot refiar, ja que una dispersió del vot d’esquerres entre les noves formacions i les ja existents però residuals pot debilitar aquest petit avantatge que dona la darrera enquesta de La universitat de Macedònia.

Parlant de l’esquerra, si hi ha un partit que ha passat de ser clau de govern a residual és el PASOK, l’equivalent ideològic (i en pes històric) al PSOE a l’Estat espanyol. Si al 2009 va obtenir un 35% dels vots, el gener passat només va obtenir un 4,6% i apunta al 5% a les que se celebren aquest diumenge.

Els neonazis es mantenen

Aurora Dorada, partit que porta com a logotip una ensenya molt semblant a l’esvàstica nazi i de missatge “clarament homòfob i nacionalista” segons qualifica el diari Expansión, aspiren a superar el 6,4% dels sufragis obtinguts al gener i les enquestes li donen la raó. D’aquesta manera, el partit liderat per Nikolaos Mijaloliakos, es mantindrà com a tercera força en el Parlament. Tant Mijaloliakos com altres membres de la cúpula del partit han passat els darrers mesos a la presó per una presunta pertinença a banda criminal. En concret, el seu líder va sortir al març de presó tot i que encara segueix sota arrest domiciliari.

Pel que fa la resta de partits, no trobem gaires sorpreses a l’enquesta. To Potami, el partit de centreesquerre creat l’any passat i liderat pel presentador de televisió Stravos Theodorakis, es mantindria com a quarta força. En tot cas, el més important, qui governarà una Grècia en el punt de mirà de Brussel·les des de fa anys, encarà trigarà a decidir-se. Potser fins l’últim vot no sabrem el final d’aquesta història.

Compartir
Article anteriorMiquel Iceta, entre la unitat i la singularitat
Article següentRomeva, a Albiol: “Vostès han petat la democràcia!”
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]