La nova Iniciativa (ICV), en tres claus

0
David Cid Marta Ribas ICV
La nova coordinació general d'Iniciativa, amb David Cid i Marta Ribas al capdavant. Foto: Europa Press.

A l’Assemblea Nacional d’aquest cap de setmana, Iniciativa ha marcat els punts claus de la seva estratègia política, centrada en la confluència d’esquerres

Durant el passat cap de setmana, Iniciativa va celebrar la seva XI Assemblea per decidir l’organització i l’estratègia política del partit que s’aplicarà en un futur immediat. A les Cotxeres de Sants, la militància i la coordinació general es van reunir per aprovar les noves mesures i fer efectiu el relleu de Joan Herrera i Dolors Camats.

Durant el seu discurs de comiat, Herrera va reconèixer que a Iniciativa s’havien equivocat, almenys pel que fa a l’estratègia a seguir. És per això que des de l’assemblea va animar a construir un nou partit. Marta Ribas, la nova coordinadora, va afegir que han de “derrotar l’hegemonia de la dreta, amb un gran espai nítidament d’esquerres”.

1. Una nova direcció

Dolors Camats i Joan Herrera es van acomiadar de la militància durant les primeres hores de l’Assemblea Nacional d’Iniciativa. Així, feien efectiu el relleu que posava al capdavant de la coordinació a David Cid i a Marta Ribas, als quals s’hi afegeix una nova figura: Ernest Urtasun com a portaveu.

Tant Cid com Ribas es mostren com el punt d’inflexió entre la vella ICV i la nova ICV. Per a Ribas, ha arribat l’oportunitat dels ecosocialistes per articular un nou espai en què l’ecologisme, el municipalisme i el feminisme hi tinguin un paper clau. Segons la coordinadora, així es construirà un espai “estable”, “des de baix” i que empoderi.

David Cid va afegir més responsabilitat a la nova tasca d’Iniciativa i va assegurar que la formació “té a les seves mans un somni del PSUC: construir el gran partit de l’esquerra catalana que mai es plegui a l’hegemonia de la dreta”.

A més, la direcció del partit ha apostat per Erenst Urtasun com a cara visible, tant als mitjans com a l’hora de confluir. L’eurodiputat és l’home fort del partit i seguirà a càrrec de les relacions internacionals de la formació. Camats i Herrera també seguiran dins l’executiva.

2. Una confluència d’esquerres i hegemònica

El punt clau de l’Assemblea era fer efectiva la disposició d’ICV de formar part d’una confluència d’esquerres a nivell català que els portés a aconseguir uns resultats com els de les generals del 20 de desembre. A Iniciativa tenen clar que la fórmula utilitzada per les eleccions del 27-S – Catalunya Sí Que Es Pot – no va funcionar, i és per això que aposten per canviar-la i enfortir-la.

Marta Ribas va assegurar que “estem a quinze mesos de guanyar les eleccions a Catalunya”. Els ecosocialistes confien en què un espai d’esquerres on hi siguin ells, juntament amb Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Podem Catalunya, Equo i el nucli de Barcelona en Comú (BeC) sigui la clau per aconseguir el sorpasso als pròxims comicis catalans.

Ara bé, el procés de confluència serà llarg i, segurament, costós. Tot i que des d’Iniciativa es mostren units davant el model a defensar, el cert és que hauran de conviure amb unes futures primàries a Podem Catalunya que seran decisives a l’hora d’establir-se el model de confluència i amb les decisions del nucli de la formació d’Ada Colau.

Tot i això, Iniciativa ha apostat de manera clara per un canvi d’estratègia, “amb vocació guanyadora” i amb “més elaboració programàtica, de pensament i reflexió”. Per deixar clara la seva voluntat, durant l’assemblea va comptar amb les cares més visibles de la confluència, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Secretari General de Podemos, Pablo Iglesias, o la portaveu de Compromís, Mónica Oltra, a més d’altres veus ecosocialistes, com el mallorquí David Abril, de MÉS.

3. Un referèndum pactat

Seguint la idea i els principis d’una formació sobiranista que aposta per poder decidir-ho tot, a l’Assemblea es va presentar un punt – que va ser aprovat amb un suport ampli – per demanar un referèndum pactat amb l’Estat sobre la independència de Catalunya.

Juntament amb la confluència i les polítiques socials, Ribas va assegurar que el referèndum és una eina “útil per a les classes populars” i que és “vàlida per a una àmplia majoria del nostre país”. Amb una consulta pactada amb l’Estat s’aconsegueix demostrar, segons la coordinació d’Iniciativa, la voluntat del poble català.

Amb aquest acord el que es vol, a banda d’aconseguir una consulta amb el vist-i-plau de l’Estat espanyol, és transmetre a “Europa i el món els anhles polítics de la societat catalana” i així poder mostrar que “no pot haver-hi una oposició raonable” al dret a decidir. Per a Iniciativa, els models d’Escòcia i el Quebec “mostren el camí”, ja que defensen els seu dret d’autodeterminació com a poble alhora de la seva voluntat de decidir l’encaix amb l’Estat.