Unes noves eleccions no alterarien significativament el mapa polític espanyol

0
Congres Diputats Espanya
Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Segons les últimes enquestes publicades per El Confidencial i ABC, el Congrés tindria pràcticament la mateixa distribució que després de les generals

A punt de complir-se els quatre mesos des que es van celebrar les eleccions generals, la situació política espanyola sembla que no canviaria gaire si es tornessin a repetir els comicis. La setmana passada va quedar clar després de la reunió a tres entre PSOE, Podemos i Ciutadans que un pacte a tres és impossible i que una repetició de les eleccions és més que probable.

Tot i així, encara queden tres setmanes per seguir negociant i intentar investir algun dels candidats com a president del Govern espanyol. És per això que el Rei Felip VI ha convocat una nova ronda de converses amb els grups amb representació al Congrés. Serà l’última que hi haurà abans que es decideixi si es presentarà alguna candidatura o si es convocaran eleccions.

Des de la fallida del segon debat d’investidura, els mitjans no han deixat de publicar enquestes que mostren que la tendència en unes noves eleccions seria la mateixa que a les generals del 20 de desembre. Les darreres, publicades per ABC i El Confidencial, aporten una nova dada: seria possible un pacte de dretes fregant la majoria absoluta només amb PP i Ciutadans.

La dreta, estable i amb tendència a l’alça

Mentre que El Confidencial només publica percentatges, ABC fa una projecció en escons tot i que ambdós diaris apunten a una àmplia majoria per al PP i Ciutadans. Així, els populars, amb Mariano Rajoy com a candidat, obtindrien un 29,2% dels vots en unes noves eleccions, mig punt més que el 20-D. Ciutadans pujaria quasi dos punts, i passaria del 13,9% del desembre a un 15,2%.

En escons, ABC ho ha traduït en 127 diputats per al PP – quatre més que a les generals – i 45 per als de Rivera – davant els 40 que en té actualment. Per tant, amb aquests resultats seria possible un pacte entre PP i Ciutadans que fregués la majoria absoluta: sumarien 172 escons i quedarien només a 4 dels 176 necessaris. Amb els percentatges de El Confidencial, totes dues formacions aconsegueixen el mateix resultat.

El PSOE, el més malparat en unes noves eleccions

Els socialistes, encapçalats per Pedro Sánchez, serien els que perdrien més vots si es repetissin les eleccions generals. El fet que les negociacions estiguessin dirigides per ells i que es decidís pactar en un primer moment amb Ciutadans i després sumar-hi a Podemos, ha fet que l’electorat socialista perdés la confiança amb els seus representants.

Tot i que són els que més baixen, la diferència es troba més en la tendència que ens els percentatges, ja que aquestes dues enquestes difereixen sobre els resultats que obtindrien els de Pedro Sánchez. Així doncs, segons l’enquesta de El Confidencial, el PSOE passaria d’un 22% dels vots aconseguits el 20 de desembre a un 20,7%; és a dir, baixaria quasi dos punts.

Per la seva part, ABC explica que els socialistes baixarien respecte de les enquestes publicades anteriorment, però que seguirien obtenint uns resultats millors als del 20 de desembre, ja que aconseguirien sumar 95 escons davant els 90 amb què es quedaren després de les generals.

Izquierda Unida- Unidad Popular puja a costa de Podemos

Les enquestes de tots dos diaris coincideixen en què Podemos perdria votants que se sumarien als d’Izquierda Unida- UP, en tendència a l’alça des que començaren les negociacions per a la investidura. Un altre cop, però, el que balla són les xifres.

Mentre que El Confidencial apunta a una baixada d’un punt de Podemos i les confluències territorials – passarien del 20,7% del desembre a un 19,6% -, les xifres d’ABC rebaixen el percentatge de vot fins a un 15,5% i anuncien la pèrdua de 23 escons de la formació morada, que els faria passar dels 69 actuals a 46.

Pel que fa a la formació encapçalada per Alberto Garzón, les xifres més o menys coincideixen. El 3,7% i els dos escons obtinguts a les generals del desembre es traduirien en un 5,9%, segons El Confidencial, i 11 escons que l’enquesta d’ABC els hi dóna.

La pujada d’Izquierda Unida – que es va quedar al marge de les negociacions després que el PSOE rebutjés un pacte d’esquerres – és innegable, com també ho és que és a causa del transvasament de vots des de Podemos. Tot i això, un possible pacte d’esquerres sumaria uns percentatges molt semblants als post-20D, i es passaria d’un 46,4% a un 46,2%.

Així, unes noves eleccions no suposarien un terratrèmol en el mapa polític espanyol sinó una consolidació de forces, sobretot per part de la dreta, que s’hauria de veure si es fa efectiva o no a l’hora de formar govern. Cal tenir en compte que la formació d’Albert Rivera porta negant-se a formar govern només amb el PP des que se celebraren les eleccions generals.