NVIDIA podria fer ús de memòria GDDR5X en GPUs Pascal

  0
  NVIDIA podria fer ús de memòria GDDR5X en GPUs Pascal

  NVIDIA podria fer ús de memòria GDDR5X en GPUs Pascal

  Uns rumors asseguren que NVIDIA podria utilitzar memòria RAM GDDR5X en algunes de les seves GPUs Pascal

  Una sèrie de rumors generats fa uns dies asseguren que NVIDIA podria estar plantejant-se utilitzar memòria RAM GDDR5X en algunes de les seves GPUs Pascal mentre esperen que la producció de la memòria HBM2 es completi. En aquest moment no podem saber quant de cert té aquest rumor, però sí que podem indagar una mica i explicar-vos en què consisteix la memòria GDDR5X i quines conseqüències tindria la seva implementació en la propera generació de gràfiques de NVIDIA.

  Ja hem parlat llargament sobre la memòria HBM2 que utilitzarà ben segur la propera generació de targetes gràfiques de NVIDIA, de nom Pascal. En aquest article no posarem en dubte l’ús d’aquesta memòria, ni tampoc a explicar-vos en què consisteix, ja que ja ho hem fet diverses vegades en el passat (a més, recordeu que el rumor apunta “algunes” gràfiques NVIDIA Pascal, no totes), però el terme GDDR5X encara no havia aparegut en aquesta web, així que és una molt bona oportunitat per parlar sobre aquesta.

  La memòria GDDR5X és un nou estàndard desenvolupat per Micron Technology.

  Encara que el seu nom “GDDR5X” suggereix que és una evolució de l’actual GDDR5, en realitat és una nova tecnologia que això sí, està basada en aquesta. Bàsicament, la memòria GDDR5X dobla l’amplada de banda de la GDDR5 mantenint la majoria de comandes que aquesta utilitza, de manera que no hi hagi cap problema de compatibilitat amb les ordres que la GPU li dóna a la memòria. Perquè us feu una idea, el salt de GDDR5 a GDDR5X és similar al que es va donar de la memòria DDR3 a la DDR4.

  NVIDIA podria fer ús de memòria GDDR5X en GPUs Pascal

  En el diagrama de dalt, publicat per Micron, podeu veure que la memòria GDDR5 té 64 Bits d’amplada de banda d’accés a memòria, teòricament doblant el que té la memòria GDDR5. No obstant això, en la pràctica no és tan literal, ja que una part de l’amplada de banda està sent utilitzat per altres processos associats precisament als comandaments de memòria. Si fem un càlcul ràpid, que de fet també el proporciona Micron, tenim la següent taula tenint en compte que per calcular l’amplada de banda real de la memòria s’utilitza la següent fórmula:

  Amplada de banda = [Velocitat de rellotge DDR] x [2] x [Amplada de banda del bus / 8]

  NVIDIA podria fer ús de memòria GDDR5X en GPUs Pascal

  Un exemple pràctic seria una GTX 980 Ti amb 3505 MHz en la memòria (7010 MHz efectius) té un amplada de banda teòric de [3505 x 2 x 384/8] = 333 GB / s.

  Ara bé, tot i que no tenim més informació relativa a la GDDR5X que aquest PDF de Micron, si tenim en compte que l’amplada de banda de memòria canvia amb l’estàndard GDDR5X i és el doble, aquest 2 de la fórmula hauríem canviat per un 4, sent llavors el càlcul d’aquesta manera: [3505 x 4] x [384/8] = 673 GB / s. Ara bé, si tenim en compte que els números publicats per a la memòria GDDR5X inclouen un amplada de banda de memòria de 256 i no 384 bits, el càlcul quedaria així: [3505 x 4] x [256/8] = 448 GB / s .

  Què passaria si NVIDIA implementa la GDDR5X en Pascal?

  Les xifres que us hem mostrat com a exemple fa un moment s’acosten bastant al que proporciona l’actual memòria HBM1 que fa servir AMD, encara que estan lluny de la memòria HBM2 que NVIDIA utilitzarà finalment en Pascal.

  La GDDR5X sens dubte suposa una millora, encara que francament no és per res substancial. Si NVIDIA utilitzés aquesta memòria en les primeres gràfiques Pascal per anar obrint boca fins que s’implanti la HBM2 almenys ja seria alguna cosa, si bé és cert que no tindria gaire sentit invertir en aquesta tecnologia quan la HBM2 ja està a la volta de la cantonada.

  Què penseu vosaltres?