Obama escurça la seva visita a Espanya

0
Barack Obama
El president dels EUA, Barack Obama | Foto: Casa Blanca

El president nord-americà ha decidit no viatjar a Sevilla i només fer-ho a Madrid i Rota per passar més temps a Dallas després del múltiple assassinat de policies

El president dels EUA, Barack Obama, no arribarà aquest dissabte a la nit a Sevilla tal i com tenia previst en un inici. La matinada de divendres a dissabte (hora catalana) la Casa Blanca ha anunciat que Obama ha decidit quedar-se unes hores més al seu país per visitar Dallas, la ciutat on aquest dijous s’hi va produir el múltiple assassinat de cinc policies enmig d’una nova revolta racial. Barack Obama, però, sí visitarà la base de Rota i mantindrà les reunions polítiques previstes a Madrid aquest diumenge.

Aquest és el primer cop que un president nord-americà visita Espanya des de fa 15 anys. Des del viatge que el president Richard Nixon va efectuar a l’Espanya de Franco el 2 i 3 d’octubre del 1970, tots els seus successors fins a George W. Bush van fer un mínim d’un viatge oficial a Espanya durant el seu mandat.

Obama anava camí de convertir-se en una rara excepció fins que es va tancar finalment la seva visita in extremis, amb prou feines quatre mesos abans de les eleccions presidencials de novembre en aquest país, en les quals Obama no opta a la reelecció. Si aquesta visita s’hagués cancel·lat, no hauria estat possible recuperar-la a curt termini, ja que els EUA entra ja de ple en la campanya per a les presidencials de novembre.

El fet que sigui una Administració sortint la que visiti Espanya, on el Govern central al seu torn està en funcions, treu transcendència al viatge, ja que cap de les dues parts no està en condicions d’assumir compromisos nous, malgrat que hi ha qüestions pendents de concretar, com el compromís dels EUA d’emportar-se el sòl contaminat amb plutoni que queda a Palomares (Almeria), fruit de l’accident entre dos avions militars estatunidencs el 1966.

Però la presència d’Obama a Espanya és davant de tot un gest d’agraïment a un aliat important en el si de l’OTAN, que els últims anys ha fet notables esforços per satisfer les demandes nord-americanes al camp de la Defensa, convertint a Trencada (Cadis) en base naval de l’escut antimíssils -acull a quatre destructors nord-americans- i a la base aèria de Morón de la Frontera (Sevilla) en seu permanent de la força de desplegament ràpid de marines en Africa.

Per al Govern espanyol, la presència d’Obama és la prova que faltava per demostrar que, sota el mandat de Mariano Rajoy, s’ha aconseguit culminar la normalització de les relacions bilaterals amb els EUA, deteriorades en temps de José Luis Rodríguez Zapatero i George W. Bush.

Si la col·laboració en matèria de Defensa és per descomptat el capítol de la relació bilateral que més interessa als EUA, el Govern espanyol ha treballat dur els últims anys per diversificar i donar rellevància a altres aspectes de la col·laboració amb Washington, com els intercanvis econòmics o els llaços històrics, amb un esforç els últims anys per part d’Espanya de reivindicar l’aportació de destacades figures espanyoles en el naixement de la nació americana, com l’arribada de l’explorador Juan Ponce de León a la Florida o la fundació de la ciutat de San Agustín per Pedro Menéndez de Avilés, per esmentar alguns exemples.

Els EUA és el primer inversor estranger a Espanya que, al seu torn, representa el novè país inversor i un dels de més ràpid creixement als EUA, amb una inversió directa de gairebé 60.000 milions de dòlars i la presència de filials d’empreses espanyoles que contracten 81.000 treballadors nord-americans en sectors com la banca, les energies renovables, la construcció d’infraestructures o la indústria alimentària.

 

Compartir
Article anteriorEl nom de la nova CDC es debatrà a una comissió
Article següentAda Colau aposta per renovar la xarxa de Rodalies
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]