Obama no visitarà Espanya fins que no hi hagi govern

0
García-Margallo Obama
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, amb el president dels EUA, Barack Obama. Foto: Europa Press.

El president dels Estats Units ha cancel·lat la visita que tenia programada pel juliol i l’ha condicionat a tenir un nou govern espanyol

“El que em va dir Obama és que a veure si formem Govern, perquè està desitjant venir a Espanya”, va dir el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo. El ministre espanyol i el President dels Estats Units van coincidir a la IV Cimera de Seguretat Nacional celebrada a Whashington, on Barack Obama va confirmar a García-Margallo que cancel·lava el seu viatge a Espanya fins que no hi hagués govern.

“Entenc perfectament que, sense un Govern amb capacitat plena, probablement no seria el més indicat”, va afegir García-Margallo en declaracions als periodistes. La visita estava prevista al juliol, mes en què Barack Obama viatjarà a Europa per assistir a la cimera de la OTAN, que se celebrarà a Polònia.

Segons el ministre d’Afers Exteriors espanyol, a banda d’estar desitjant visitar Espanya, Barack Obama s’ha sentit “molt còmode” treballant amb el Govern espanyol durant els darrers quatre anys. A més, va “reconèixer”, segons García-Margallo, “la feina que estem fent a Brussel·les per impulsar el Tractat de Comerç i Inversions (TTIP)”.

Des que Mariano Rajoy és president del Govern espanyol, els Estats Units ha enviat delegacions a l’Estat en dues ocasions. La primera va ser al 2011 i va ser Hillary Clinton com a secretària d’Estat la que va visitar Espanya. L’octubre passat, el seu successor, John Kerry, va venir per primer cop des que va assumir el càrrec.

Pel que fa a les visites de l’Estat espanyol al president dels Estats Units en aquest període, no va ser fins el setembre passat que el Rei Felip VI es va reunir amb Barack Obama a la Casa Blanca, mentre que Mariano Rajoy havia realitzat la seva primera visita al gener d’aquell mateix any.