Obama rebutja el Keystone XL del Canadà a Mèxic

0
Barack Obama - Diari Català
Foto de Barack Obama
Barack Obama - Diari Català
Foto de Barack Obama

Ha anunciat que el Keystone XL queda cancel·lat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha rebutjat la construcció del polèmic oleoducte Keystone XL, concebut per transportar centenars de milers de barrils de petroli cada dia des del Canadà fins al golf de Mèxic.

Després de concloure una revisió sobre l’impacte mediambiental del projecte, què també s’ha consultat la ciutadania, el Departament d’Estat ha recomanat al mandatari nord-americà el veto al projecte.

Obama ha acceptat aquest informe i ha anunciat que el Keystone XL queda cancel·lat. “El Departament d’Estat ha determinat que no serveix als interessos dels Estats Units”, ha argumentat el mandatari.

El secretari d’Estat, John Kerry, i el vicepresident, Joe Biden, han comparegut al costat d’Obama al moment de l’anunci, amb el qual la Casa Blanca ha donat carpetada a cinc anys d’anades i tornades i de discussions entre defensors i detractors del macrosistema de canonades.

PROS I CONTRES

L’oleoducte de TransCanada va ser concebut el 2010 per transportar 830.000 barrils de cru al dia des del Canadà fins a les refineries i els ports de la costa estatunidenca del golf de Mèxic.

El Partit Republicà va defensar que crearia milers de llocs de treball i faria els Estats Units menys dependent de les importacions del Pròxim Orient, mentre que els ecologistes van alertar de les repercussions mediambientals.

TransCanada havia sol·licitat al Govern nord-americà que suspengués la revisió del projecte, en un intent de deixar la decisió en mans del president que arribi a la Casa Blanca el gener del 2017. L’exsecretària d’Estat, Hillary Clinton, favorita a les primàries del Partit Demòcrata, ja s’hi ha posicionat en contra.

Per part canadenca, l’oleoducte ha comptat els últims anys amb el suport del primer ministre conservador, Stephen Harper, i ara també del seu successor, el liberal Justin Trudeau, que l’ha defensat tot i la seva posició ecologista.