Obama s’acomiada amb un discurs optimista

0
Barack Obama durant el seu darrer discurs com a president dels EUA | Foto: Europa Press

En el seu darrer discurs com a president, Barack Obama ha advertit que la “democràcia pot desplomar-se quan se cedeix davant la por”

El president sortint dels Estats Units, Barack Obama, ha pronunciat aquest dimarts el seu discurs de comiat de la Casa Blanca, deu dies abans d’abandonar la Presidència dels Estats Units que assumirà, el proper 20 de gener, el republicà Donald Trump, vencedor de les eleccions del passat 8 de novembre.

Obama s’ha acomiadat i ha donat les gràcies als Estats Units i a tots els nord-americans dels quals n’ha “après cada dia” i gràcies als quals ha aconseguit convertir-se en un “millor president”. “I em feu una millor persona”, ha iniciat.

El president ha assenyalat que el “canvi només s’esdevé quan la gent comuna s’involucra i camina unida per exigir aquest canvi”, i ha subratllant que precisament gràcies a les mesures que s’han adoptat durant aquests darrers vuit anys en els quals el demòcrata ha liderat la Casa Blanca “els Estats Units és un lloc millor i més fort” que en el començament del seu mandat. Tot i això, ha recordat que depèn de “tots” els estatunidencs assegurar-se que el Govern pugui encarar els “desafiaments” als quals Washington encara s’enfronta.

En el seu discurs i amb vista a la nova legislatura, dirigida per un republicà al qual se l’ha acusat, sobretot en campanya, d’una retòrica extensament frontista, Obama ha recordat que la qüestió de la raça “segueix sent una de les forces més potents i, sovint divisiva” en la societat estatunidenca, si bé ha assenyalat que les relacions interracials als Estats Units són “millors que fa 10, 20 o 30 anys, independentment del que digui la gent”.

Així, ha advertit del problema de discriminar la immigració estatunidenca, en una altra clara referència a la política que s’espera del proper president. “Si no estem disposats a invertir en els fills dels immigrants, disminuirem les perspectives dels nostres propis fills”, ha alertat.

“Per a molts de nosaltres és més segur quedar-nos en les nostres bombolles, envoltats de gent semblant a nosaltres mateixos”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha indicat que en el futur cal defensar les lleis “contra la discriminació” en tots els sectors, des de la contractació en el sistema de Justícia, passant per l’educació i l’habitatge.

Lluita contra l’Estat Islàmic

Un dels desafiaments als quals ha hagut d’enfrontar-se Obama durant el seu pas per la Casa Blanca ha estat la creixent amenaça de l’autoanomenat Estat Islàmic, que des del 2014 s’ha fet amb el control de grans extensions de territori a l’Iraq i Síria i que, a més, ha perpetrat nombrosos atacs a països occidentals, entre els quals hi ha els Estats Units.

En aquest context, Obama ha indicat que la coalició global contra el grup terrorista, liderada per Washington, ha “eliminat els seus líders i els ha obligat a retirar-se de la meitat del seu territori” i ho ha agraït a tots els soldats de l’Exèrcit estatunidenc. “Ha estat l’honor de la meva vida ser el vostre comandant en cap”, ha afegit.

Tot i això, ha defensat que per defensar l’estil de vida estatunidenc cal alguna cosa més que un Exèrcit, ja que la “democràcia pot desplomar-se quan se cedeix davant la por”. Així, ha assenyalat que cal mantenir-se expectants davant de qualsevol agressió externa i davant l’afebliment dels “valors que fan” els estatunidencs “ser el que són”.

Per això, ha defensat la seva política dels darrers vuit anys en diferentes matèries, des de “la lluita contra el terrorisme sobre una base jurídica ferma” fins al “final de la tortura” amb el tancament de la presó militar de Guantánamo, mesura que ha accelerat durant el seu últim tram de Govern.

“Per això rebutjo la discriminació contra els americans musulmans, que són tan patriòtics com nosaltres i per això no podem retirar-nos de les lluites globals, per estendre la democràcia, els Drets Humans, els drets de les dones i de la comunitat LGTB -lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals-, sense importar com d’imperfectes siguin els nostres esforços ni com d’apropiats puguin semblar aquests valors”, ha assenyalat.

Michelle 2020?

El president sortint també ha dedicat unes emotives paraules a la seva dona, Michelle Obama, i a les seves filles, Malia i Sasha -la primera d’aquestes, present en l’acte, juntament amb la seva mare-.

“Michelle, durant els darrers 25 anys has estat no només la meva dona i mare de les meves filles, sinó la meva millor amiga”, ha afirmat, abans de subratllar el paper que la primera dama, la qual s’especula pot ser candidata demòcrata el 2020, ha tingut en les noves generacions, “que apunten més alt” perquè, ha assenyalat, la tenen a ella com a “model a seguir”.

“Malia i Sasha, us heu convertit en dues dones estupendes, intel·ligents i boniques, però el fet més important és que sou amables i reflexives. De tot el que he fet a la meva vida, per la qual cosa més orgull sento és ser el vostre pare”, ha assenyalat, davant les llàgrimes d’emoció de Malia i Michelle.

També ha dedicat unes últimes paraules al seu vicepresident, Joe Biden, a qui ha felicitat no només per la seva bona feina a la Casa Blanca sinó per convertir-se a més en “un germà”. Subratllant l'”honor” que ha significat per a Obama servir els estatunidencs, ha tancat el seu discurs comprometent-se a seguir “aquí”, al costat dels ciutadans “com un més durant els dies restants”. “Us demano que cregueu”, ha afegit. “‘Yes, we can'”, ha afirmat, referint-se al seu famós lema de campanya –‘Sí, podem’-. “Sí, vam poder”, ha conclòs.