Obren les urnes a Grècia per decidir en referèndum el seu futur

0
Obren les urnes a Grècia per decidir en referèndum el futur del país

Obren les urnes a Grècia per decidir en referèndum el futur del país

Els grecs estan convocats a un plebiscit sobre la proposta presentada

Les urnes han obert a Grècia a les 7.00 hores (6.00, hora peninsular espanyola) d’aquest diumenge. Els ciutadans del país hel·lè hauran de decidir en referèndum si recolzen o no la proposta presentada pels creditors per a una pròrroga del rescat, en una jornada històrica que determinarà la destinació de Grècia i de la Unió Europea (UE).

Els electors tindran fins a les 19.00 hores per exercir el seu dret a vot. Està previst que entorn de les 21.00 hores d’aquest mateix diumenge es puguin conèixer els primers resultats fiables del referèndum, segons ha informat Singular Logic, l’empresa responsable de la gestió del resultat.

El president de la companyia, Mihalis Kariotoglou, ha explicat en declaracions a l’agència de notícies estatal grega, ANAMNA, que per tenir una estimació fiable s’hauran de donar tres condicions: ha d’haver resultats del 100 per 100 dels col·legis; el recompte ha d’estar equilibrat en tots ells i la diferència entre el ‘sí’ i el ‘no’ ha de ser de més de 4 punts percentuals. Si la diferència entre ambdues opcions és menor, es trigarà més a conèixer el resultat final, ha indicat Kariotoglou.

Per aconseguir un resultat fiable a les 21.00 hores també serà necessari que els col·legis tanquin segons el previst, a les 17.00 hores. No obstant això, ha recordat Kariotoglou, el Ministeri de l’Interior ha enviat una circular en la qual informa que està permesa una pròrroga de dues hores en els col·legis on hi hagi cues de votants a l’hora de tancament. Si es dóna aquest cas, està prohibit transmetre resultats fins que es tanqui l’últim col·legi electoral.

Els termes de la votació

Hi haurà dues paperetes, una per votar en blanc i una altra amb la pregunta del referèndum, en la qual es podrà marcar amb una creu la casella del ‘si’ o del ‘no’. La pregunta en si ja ha generat polèmica: S’ha d’acceptar la proposta presentada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fondo Monetari Internacional el 25 de juny de 2015 i que consta de dues parts que conformen en el seu conjunt la proposta?

El primer document es titula ‘Reformes per completar l’actual programa i més enllà’ i la segona, Anàlisi de sostenibilitat del deute primari’.

La formulació és complexament i tècnicament la proposta del 25 de juny ja no està en vigor. A més, una setmana és massa poc temps per a un referèndum fins al punt que el Consell d’Europa ha alertat que no compleix amb els seus criteris. Perquè el referèndum sigui vàlid, ha d’haver-hi un 40 per cent de participació, una xifra que no sembla difícil d’aconseguir tenint en compte que la intenció de vot se situa per sobre del 80 per cent en les enquestes, molt per sobre del 64 per cent de les eleccions legislatives del passat mes de gener que van donar a SYRIZA al poder. Tot això malgrat que la presa en la convocatòria i preparació del referèndum fa impossible que votin els grecs que viuen fora del país.

No obstant això, 108.371 joves amb els 18 anys recentment compliments podran votar per primera vegada. Per facilitar la votació s’ha ordenat la gratuïtat en les autopistes i rebaixes en els bitllets de la companyia de trens pública, TRAINOSE, dels autobusos interurbans i de Aegean Airways.