Obres de Le Brun al CaixaForum

0
C.Chavan - Caixa Forum| Diari Català
Foto: C.Chavan - Caixa Forum

L’esplendor de Versalles al CaixaForum amb obres de Le Brun

El CaixaForum Barcelona i el Museu del Louvre mostraran a partir d’aquest dimecres i fins al 14 de febrer l'”esplendor” del palau de Versalles en una exposició que reuneix obres de Le Brun, cartrons i dibuixos de l’artista francès, pintor de la cort de Luis XIV, va fer per al palau i que s’han restaurat per a l’ocasió.

Així ho ha explicat aquest dimarts la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Duran, en una roda de premsa que ha començat manifestant tot el “suport i condol” per a les persones que han patit els atemptats de París.

El director del Departament d’Arts Gràfiques del Museu del Louvre, Xavier Salmon, ha volgut dedicar l’exposició a les víctimes dels atacs: “Compartir els valors culturals, el patrimoni històric i artístic és una prova de generositat que porta al millor coneixement de nosaltres mateixos”, ha destacat.

Tres segles i mig després de la realització dels dibuixos de Le Brun, aquestes decoracions del palau de Versalles, algunes de les quals són inèdites, permetran al públic endinsar-se en la fabricació d’aquestes decoracions a partir d’esbossos i dibuixos preparatoris que Le Brun va fer per a l’Escala dels Ambaixadors i la Galeria dels Miralls.

El Museu del Louvre conserva una col·lecció d’aquests cartrons, i l’Obra Social La Caixa s’ha implicat en una campanya de restauració de 175 cartrons amb 20 especialistes que permetrà mostrar 78 obres, entre les quals destaquen 37 cartrons, la majoria dels quals es mostraran al públic per primera vegada des del segle XVII.

A l’exposició ‘Dibuixar Versalles. Charles Le Brun (1619-1690)’, pensada de manera didàctica per ensenyar els processos de creació, “els cartrons, dibuixos a escala humana 1:1, mostren el virtuosisme de Le Brun com a dibuixant, el seu talent per a la construcció d’escenes i minuciositat”.

Duran ha explicat que aquests “magnífics cartrons” preparatoris generalment es destruïen, però el seguici del Rei va decidir la seva conservació després de la mort de Le Brun, que es va convertir en el pensador i artífex del Versalles que es coneix actualment.

Al costat de Salmon, Duran ha ressaltat que es tracta d’un “material extraordinari i poc conegut que il·lustra l’última fase del procés de l’artista per plasmar la pintura al palau” a través d’estudis de personatges, figures al·legòriques, trofeus i animals que es van integrar en les composicions, concebudes com grans trencaclosques simbòlics.

“PETIT LOUVRE”

Aquesta tardor el CaixaForum s’ha convertit en un “petit Museu del Louvre” amb l’exposició de Le Brun i la d”Animals i Faraons. El regne animal a l’antic Egipte’, totes dues fruit de l’acord estratègic que la pinacoteca francesa i l’Obra Social La Caixa van iniciar el 2008 i que durarà fins al 2016.

En el procés de restauració de les obres, algunes de les quals no s’havien desenrotllat des del 1786 i altres de les quals han estat perjudicades amb una restauració amb cua de pintura que les va maltractar molt al segle XIX, s’ha descobert l’existència de dues peces que tenen dibuixos a l’anvers i revers del paper.

Salmon ha explicat que el maig del 2016 algunes de les obres es mostraran al Museu del Louvre a Lens, al nord de França, en el marc d’una exposició global de l’artista, i ha ressaltat que després que l’exposició viatge al CaixaForum Madrid la majoria de les obres descansaran un mínim de cinc anys per a la seva conservació.