Un informe destapat per Foreign Policy acusa funcionaris de l’ONU de “donar major prioritat a les demandes del govern sirià”

 

Un centenar de treballadors de Nacions Unides a Síria denuncien que l’ONU sabia des de feia mesos la situació d’extrema fam i de condicions inhumanes en les que vivien els habitants de Madaya, la ciutat siriana protagonista als mitjans la darrera setmana per la intervenció de l’ONU per acabar amb la fam en aquesta població.

Segons ha informat en exclusiva el digital nord-americà Foreign Policy, diversos treballadors de Nacions Unides i d’entitats d’ajuda humanitària a Síria haurien acusat l’organisme internacional de donar major prioritat a les seves relacions amb el govern de Damasc que a la sort dels habitants de Madaya.

Segons aquests denunciants, alguns funcionaris de Nacions Unides sabien de la situació desesperada dels habitants de Madaya, on al desembre van morir de fam sis nens i disset adults. En un informe rutinari de l’ONU per la OCHA, l’entitat que gestiona el lliurament d’ajuda humanitària, es parlaria –segons aquest mitjà- de “condicions desesperades”, incloent “desnutrició greu”, malgrat l’informe també conclou que no hi ha “necessitat urgent” d’una intervenció humanitària. L’OCHA va decidir no fer públic aquest informe i no ha estat fins ara que s’ha pogut filtrar gràcies a aquest mitjà que no s’ha conegut el possible coneixement de Nacions Unides de la situació a una de les zones més afectades per la guerra a Síria.

 

 

L’acusació més greu és la suposada proximitat dels funcionaris de l’ONU al govern de Al-Assad. “[Els funcionaris de l’ONU] són massa propers al règim o tenen massa por que els seus visats siguin revocats pels mateixos poders que estan assetjant” diu la carta signada per aquests treballadors d’ONGs de la que s’ha fet ressò Foreign Policy. L’OCHA, per la seva part, no parla d’apropament al govern sirià sinó d’aconseguir un acord ampli per aixecar setges al país com a prioritat.

A l’article, a més, es comenten alguns dels “fracassos evidents” –en paraules del mitjà- de les Nacions Unides a Síria on, per exemple, només ha obtingut un 10% de les peticions que se li van fer al govern de Bashar Al-Assad. Per la seva banda, la situació a Madaya ha millorat des de la intervenció de les Nacions Unides, especialment els preus dels aliments –un quilo d’arròs va arribar a costar 256 dòlars-.