Ciutadans, PSC i PP critiquen que el procés d’investidura impossibilitat legislar i fer un control efectiu al govern

 

El procés d’investidura, a l’espera ara de la ronda de converses que ha d’iniciar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, genera força crítica als grups de l’oposició. Però no només pel debat sobre el procés independentista, sinó per una qüestió de funcionalitat del Parlament. Els principals grups de l’oposició es queixen de la paràlisi i el desgovern que genera el fet de no tenir encara un president i, per extensió, un govern format.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Miquel Iceta mostrava el passat dijous el seu malestar amb la situació. “Nosaltres ens hem reunit amb els membres de SEAT i altres treballadors però no es pot fer gaire més”, explicava el líder del PSC, que demanava una solució ràpida en la qüestió de la investidura. L’entesa entre Junts pel Sí i la CUP no va arribar al punt de nomenar Artur Mas com a president de la Generalitat. Malgrat el líder de la CUP, Antonio Baños, va deixar la porta oberta a seguir negociant, ara la presidenta del Parlament té l’obligació de reunir-se amb tots els grups parlamentaris per donar l’oportunitat de trobar un nom alternatiu al d’Artur Mas.

Tot i que presumiblement aquest nom alternatiu no existirà i les negociacions entre JxSí i la CUP continuen, el temps passa i això afecta al dia a dia del Govern català, ara en funcions. “Sense conselleries establertes no es poden formar comissions legislatives, el que limita molt el treball tant dels grups que som al Parlament”, explica a Diari Català Carlos Carrizosa, número dos de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Carrizosa admet que una de les primeres prioritats del seu grup és l’aprovació de la gratuïtat de les escoles per als nens d’entre 0 i 3 anys. “Aquí trobem aliances fins i tot amb la CUP i ERC”, admet Carrizosa que es lamenta que la situació provocada per aquest inpass en la investidura està impedint que es pugui legislar amb condicions.

Tant Ciutadans com els altres grups de l’oposició han mostrat en els darrers dies queixes envers la impossibilitat d’exercir control al Govern. “Desconeixem en què s’està invertint el diner públic” es queixa Carlos Carrizosa, que recorda la situació que pateixen les farmàcies a Catalunya, amb pagaments endarrerits des de fa mesos. Aquesta és una denúncia que també comparteixen membres del PSC, PP i Catalunya Sí Que Es Pot: “no pots demanar comptes”, es queixa un diputat a aquest diari.

Sense govern fins el març

La possibilitat de la que ningú a Junts Pel Sí ni a la CUP vol parlar és la d’una falta d’entesa entre ambdues formacions que avoqui Catalunya cap a unes noves eleccions autonòmiques al mes de març. Això succeeïria en el cas que no s’hagués aconseguit investir un president a inicis del mes de gener, dos mesos després de la primera votació. Malgrat els dos partits s’han esforçat en transmetre a la ciutadania que les postures s’estan apropant –és cert que al darrer debat, la CUP ja no va posar sobre la taula la impossibilitat d’investir Artur Mas-, la oposició no té tant clar que es pugui arribar a un acord abans de gener. Encara menys amb unes eleccions generals convocades pel 20 de desembre.

Per Ciutadans, que la nit del 27S ja demanava noves eleccions per boca d’Inés Arrimadas, la millor solució per Catalunya continua sent la convocatòria d’uns nous comicis. “És la única solució”, comenta Carrizosa, que creu ara es viu en “un carreró sense sortida”. Altres partits de l’oposició, com PSC i CSQEP no es mostren tan convençuts de que l’única opció vàlida sigui noves eleccions però sí tenen clar que no volen un govern entre JxSí i la CUP. “Abans Ciutadans o PSC que la CUP, senyor Mas”, li va demanar el líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, al encara avui president en funcions. Fins i tot membres de l’actual govern –amb influència a CDC- mostren en privat les seves greus discrepàncies amb el to que estan adquirint les negociacions entre la coalició de JxSí i la CUP, com es va demostrar amb les filtracions publicades a El Periódico fa uns dies.

Tots els partits semblen, per tant, estar d’acord amb que s’arribi ràpid a una entesa de la que resulti un president investit. Difereixen entre ells, això sí, en el nom de qui ha de ser aquest president, els tempos i la conveniència de convocar noves eleccions. L’oposició farà tot el possible durant aquest temps d’espera per fer el control al govern.

Compartir
Article anteriorDecomissats 15.000 productes del ‘top manta’ a Barcelona
Article següentJa us podeu trobar amb cotxes autònoms
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]