La MUD, la coalició que agrupa bona part de l’oposició veneçolana, ha guanyat amb claredat les eleccions legislatives d’aquest diumenge

 

El chavisme comença a perdre força real a Veneçuela. 17 anys després de l’inici d’aquest moviment polític a Veneçuela de la mà del ja desaparegut Hugo Chávez, aquest diumenge ha patit la seva primera derrota greu en les eleccions legislatives. El partit de l’oposició, Mesa de Unidad Democrática (MUD) ha aconseguit, segons dades oficials, 99 escons a l’Assemblea Nacional (el parlament veneçolà), mentre que el partit del president Nicolás Maduro, el Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV), n’ha aconseguit només 46. Encara queden per saber el destí d’altres 22 escons, que decidiran amb quina força es produeix el canvi de tendència política a Veneçuela.

Malgrat que a Nicolàs Maduro encara li resten dos anys com a president del país, aquests 22 escons que queden per destinar a un o altre partit poden resultar claus per saber quin poder real de canvi tindrà l’oposició. Depenent de si el MUD suma majoria absoluta, dos terços o tres cinquenes parts del parlament, podrà realitzar canvis de major o menor envergadura a l’espera de que aquesta tendència positiva per a ells aguanti fins dintre de dos anys, quan es celebraran eleccions presidencials.

Nicolás Maduro ha afirmat, poc després de saber-se els resultats, que aquests han estat “adversos” i ha reconegut la derrota. D’aquesta manera s’acaba, de moment, amb les especulacions de dies enrere en les que s’apostava per una actuació fraudulenta per part del PSUV. “En totes les circumstàncies hem sabut reconèixer els resultats, en totes les circumstàncies. Resultats favorables i adversos (…) i sempre hem confiat en el nostre poder electoral i, sobretot en la voluntat de vostès”, ha afirmat Maduro.

Encara tot, Maduro no ha volgut parlar de triomf per part de l’oposició, sinó que, en paraules del president veneçolà, “circumstancialment ha triomfat una contrarevolució” i, recordant a Hugo Chávez, s’ha dirigit als vencedors de la votació perquè “administrin molt bé” la victòria. Per la seva banda, Lilian Tintori, esposa del opositor empresonat Leopoldo López, era una de les persones més satisfetes pels resultats inclús abans de la confirmació oficial. Una de les primeres mesures que va prometre si el MUD guanyava era una llei d’amnistia de presos polítics, tal com recorda el diari El País.

La victòria de l’oposició, que es produeix en un context d’una alta participació -74,2%-, és un dur cop per a Maduro –s’havia entès aquests comicis com un plesbicit- i, d’altra banda, una victòria important per a la unitat de l’oposició veneçolana, que havia patit diverses derrotes i per moments s’havia mostrat dispersa i fragmentada. No en và, la Mesa de Unidad Democràtica esta formada per una coalició de partits que van des del centre esquerra fins la dreta conservadora. Aquesta coalició haurà de mostrar ara l’entesa necessària per poder ser un partit legislador i unit al parlament.

Maduro es va mobilitzar

Durant la jornada electoral –transcorreguda amb normalitat als col·legis electorals-, l’oposició no es va cansar de denunciar l’actuació de Maduro i els diferents poders del govern. Com ja va passar fa tres anys, el president va cridar a l’”ofensiva popular” cap al migdia, potser conscient de la dificultat d’aquests comicis. A més, els col·legis electorals van tancar més tard de quan era previst ja que, segons la constitució del país, no poden tancar mentre quedi gent votant. Això, tal com recorda Javier Lafuente a la seva crònica a El País, va fer guanyar uns 800.000 vots al desaparegut Hugo Chávez en les darreres eleccions a les que es va presentar, fa tres anys. “El que va fer el chavisme va ser mobilitzar a la gent”, explica Lafuente.

Durant la campanya electoral Nicolás Maduro ja va intensificar el seu discurs a mesura que s’apropaven els comicis, arribant a dir que calia guanyar “com fos”. Després de conèixer els resultats, Maduro va matisar que aquestes declaracions havien estat malinterpretades i reconeixia una derrota que encara està per veure quines conseqüències reals pot tenir en la política veneçolana.

Compartir
Article anteriorMotor turbo i SUV, l’aposta de Lamborghini
Article següentLa intro de Street Fighter V es deixa veure
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]