D-Wave 2X, l’ordinador quàntic de Google i la NASA 100 milions de vegades mes ràpid que qualsevol altre ordinador convencional

Ordinador quàntic de Google i la NASA | Diari CatalàD-Wave 2X, el controvertit ordinador quàntic que desenvolupen Google i la NASA funciona 100 milions de vegades més ràpid que un ordinador convencional segons les últimes proves realitzades pel gegant de Mountain View, que semblen donar suport a definitivament un super ordinador que segons molts científics no pot ser un ordinador quàntic.

Els gegants del món de la tecnologia, Microsoft, IBM, Google i governs més poderosos del món, intenten desenvolupar ordinadors quàntics, cridats a revolucionar la informàtica al llarg de les pròximes dècades.

La informàtica quàntica aporta un nou enfocament totalment diferent del tradicional: els ordinadors quàntics poden provar al mateix temps totes les possibilitats que existeixen per solucionar un problema en lloc d’anar provant una per una. Això requereix una enorme inversió en R + D  i obre possibilitats gairebé infinites.

Ordinador quàntic de Google i la NASA | Diari CatalàEls ordinadors quàntics podrien ajudar a millorar la intel·ligència artificial que coneixem i avançar en multitud de camps que per descomptat inclouen la indústria aeroespacial, amb càlculs molt més precisos que podrien ajudar en futures missions espacials.

Un dels projectes dins d’aquesta tecnologia va unir els interessos de Google i la NASA al voltant de D-Wave Systems, una empresa canadenca a la qual han invertit el fundador d’Amazon, Jeff Bezos, o InQ-Tel, l’entitat de capital risc de la CIA.

D-Wave 2X és el segon ordinador quàntic comercial del món. Funciona amb 512 qubits a una temperatura de -273ºC i, evidentment, no s’utilitza per a tasques quotidianes. La màquina s’ha dissenyat per funcionar sota l’anomenat algoritme del tremp quàntic que permet trobar solucions raonablement bones a problemes amb massa combinacions possibles.

Ordinador quàntic de Google i la NASA | Diari CatalàNombrosos investigadors i científics asseguren que no es pot catalogar aquest equip com un ordinador quàntic, i parlen d’una bombolla al voltant d’una empresa que no ha aconseguit aportar proves fiables que la seva tecnologia és realment tan avançada com prometen.

La situació podria haver canviat gràcies a les proves aportades per Hartmut Neven, un dels científics encarregats del laboratori quàntic de Google. L’equip de Neven assegura haver dut a terme amb èxit proves amb el D-Wave II instal·lat a la NASA que proven que és 100 milions de vegades més ràpid que un ordinador convencional.

Les dades aportades per Google demostrarien la increïble velocitat del seu ordinador quàntic, molt superior fins i tot al mètode de Montecarlo, una simulació que imita el comportament de sistemes quàntics però que s’executa en processadors convencionals.

Ordinador quàntic de Google i la NASA | Diari CatalàHa falta de la verificació definitiva per investigadors independents, es tracta d’un enorme pas endavant per D-Wave 2X, l’ordinador quàntic de Google i la NASA que funciona 100 milions de vegades més ràpid que un ordinador convencional. Un avanç important a la vista dels límits físics de la computació tradicional.