Oriol Alsina - Diari Català
El tècnic blaugrana ha expressat la seva voluntat de capgirar la situació a final del curs | FOTO: Laura Costa

Oriol Alsina, tècnic del Llagostera, ha comentat amb ‘Diari Català’ les seves impresions sobre un equip que lluitarà fins al final per la salvació

Fa tres o quatre jornades l’equip no aconseguia resultats fora de casa però les sensacions eren millors que últimament a Zaragoza, a Pamplona, on s’ha jugat amb més tensió i les coses no han sortit tan bé; la plantilla es troba afectada mentalment?

La veritat és que hi ha una circumstància molt important i és que hem anat amb entre sis i vuit jugadors de baixa, alguns dels quals molt importants. Això et condiciona moltíssim perquè durant la setmana no pots valorar quina és la millor opció per a cada posició, ja que estàs limitat a escollir al que està disponible i a més després durant el partit no pots fer canvis. Anar a jugar a camps com el del Zaragoza o l’Osasuna, que són equips amb història i afició de Primera Divisió i que circumstancialment estan a Segona, amb un onze amb molta presència de suplents et provoca algunes mancances.

També és cert que ens ha faltat una mica de sort, crec que vam estar molt millor al Sadar que no pas a la Romareda, ja que vam tenir dues ocasions de gol als primers minuts que no vam poder concretar i el que ens fan en contra arriba al minut 47 de la primera meitat. En altres partits com amb l’Almería vam empatar i potser mereixíem guanyar però a vegades el futbol és injust i dos i dos no fan quatre. Nosaltres hem de seguir lluitant, recuperar jugadors i millorar fora de casa, sens dubte ho aconseguirem a la segona volta perquè és complicat fer-ho tan malament com a la primera. Confiem que aquests punts ens tornin en aquesta segona meitat de la temporada, tan els dies que ho mereixem com els que no ho fem tant.

Considera llavors que és més important guanyar que jugar bé?

Sense cap mena de dubte. Al futbol al final el que compta són els resultats i nosaltres estem en una dinàmica molt negativa. El que hem de fer és canviar-la i la millor manera és aconseguir un resultat positiu, intentar guanyar el proper partit i sobretot millorar en l’aspecte que si no podem guanyar com a mínim empatem. No hem tingut molta sort perquè hem guanyat dos compromisos de Copa del Rey i hem empatat al camp d’un Primera com el Deportivo de la Coruña i si aquests duels haguessin estat de lliga tindríem alguns punts més que potser ens permetrien estar fora del descens. Aquest any el futbol està essent cruel amb nosaltres i sobta aquest bon rendiment a la Copa amb el que ens costa a la lliga, però hem de millorar tot això i lluitarem per fer-ho.

Confia en afrontar la segona volta, que a Segona Divisió ja és exigent i per la situació de l’equip ho serà més, amb garanties a nivell físic?

“Prefereixo jugar-me-la a empatar que preocupar-me per si perdem de dos en comptes d’un”

Hi confiem totalment perquè per estadística és impossible que tinguem tanta mala sort com a la primera (volta) amb les lesions, on fins i tot se’ns ha lesionat gent que hem fitxat en aquest mercat d’hivern. De lesions en tenim de dos nivells, les musculars i les fortuïtes, produïdes per cops o jugades dels entrenaments o els partits. Entenem que les segones són inevitables però amb les musculars segur que hi ha alguna cosa respecte a la preparació física que no estem fent correctament. Hi ha molts factors que poden provocar-les i el estar en aquesta situació a la classificació n’és un d’ells ja que jugues amb més tensió. Està clar que hauríem de millorar en aquest aspecte perquè ens està condicionant durant tota la lliga i hi haurem de posar remei.

Al partit a Pamplona va provar un canvi de sistema en veure’s per darrere al marcador, és un fet circumstancial o es planteja començar un partit directament amb un sistema nou?

A casa normalment fem servir el 4-4-2 i a fora normalment ens decantem per un trivot. A vegades tendim a creure que acumulant més jugadors a darrere defensarem millor o a la inversa però això no és del tot cert. A l’onze titular variem en funció dels nostres jugadors i dels del rival per adaptar-nos de la millor manera possible, però circumstancialment podríem aplicar sistemes més ofensius com per exemple una defensa de tres (3-5-2) si anem perdent i hem de prendre més riscos. Aquest sistema a vegades et provoca resultats enganyosos com el de l’altre dia a Pamplona, on vam arriscar i novament ens van marcar al descompte, però es probable que el fem servir en més ocasions si necessitem aspirar als punts, ja que tant si perds per un o tres gols acabes fent zero punts. Prefereixo jugar-me-la a empatar que preocupar-me per si perdem de dos en comptes d’un.

La temporada passada es va viure una situació similar, amb l’equip en zona de descens i una remuntada posterior, quines semblances troba amb la passada campanya i quines diferències?

La diferència més notable és que aquest any a casa estem millor que el passat i en canvi a fora este terriblement pitjor. També podríem considerar la sortida de jugadors molt importants que formaven la columna vertebral del nostre equip, com Pedro Alcalá o Sergio León. Considero que aquest any es podria dir que tenim més qualitat a la plantilla però potser ens cal una mica de velocitat. Esperem que amb els nous fitxatges es pugui equilibrar aquest dèficit que hem tingut fins ara. Un altre canvi a destacar és el tema de les lesions, que n’estem tenint moltes més aquest any i ho hauríem de millorar.

Gràfica de progressió de la temporada 2014/2015 | FOTO: BdFutbol.com
Gràfica de progressió de la temporada 2014/2015 | FOTO: BdFutbol.com
Gràfica de progressió de la temporada 2015/2016 | FOTO: BdFutbol.com
Gràfica de progressió de la temporada 2015/2016 | FOTO: BdFutbol.com

Respecte a les semblances tenim el començament de temporada, que tampoc va ser bo però es va capgirar a la segona volta. Esperem que això es pugui repetir tot i que sabem que és pràcticament irrepetible arribar tan lluny, ja que vam estar a punt de fer ‘play-off’. Ens conformem amb fer un punt més que el que quedi quart per la cua per tal de salvar-nos, cosa que seria un èxit per al Llagostera, l’equip més petit de la categoria en tots els aspectes.

Com es planteja des de dins d’un vestuari una situació com aquesta? En qüestions de motivació, d’entrenaments, es treballa de manera diferent per sortir d’una dinàmica negativa?

“Alguns jugadors són mentalment més forts que altres i aquests han d’estirar a la resta”

Es treballa de la mateixa manera perquè al final és una qüestió psicològica. El jugador ha de creure que això és pot fer i hi ha alguns que són més forts mentalment que altres. L’objectiu és intentar que aquells que són més forts absorbeixin el pensament de la resta i no a l’inrevés. No és una qüestió fàcil perquè no deixa de ser una gestió individual que es reflecteix a tot el grup. Hem de ser molt forts mentalment i coses com la de l’altre dia quan fent un bon partit ens van marcar al descompte ens afecten i tot i que aquell cop el vam superar al final dels 90 minuts la plantilla estava tocada i el viatge de tornada es fa molt llarg. La línia tan fina entre guanyar i perdre ho canvia tot.

Ha afirmat en diverses ocasions que el calendari el beneficiarà a final de temporada jugant mes partits a casa, quina incidència té el factor camp de cara a l’aspecte esportiu, sense comptar l’afició?

El factor de motivació que comporta l’afició ja és molt important i nosaltres al tenir una massa petita de seguidors no el tenim tan marcat. Tot i això, el fet d’aconseguir més punts a casa que a fora serà un factor diferencial al final, ja que quan veiem que tenim més partits de local ens ajudarà psicològicament i alhora els nostres rivals tindran més dificultats per puntuar.

Quin perfil aporta Natalio a la plantilla?

És un jugador polivalent, desequilibrant i amb molta experiència. Ha estat jugant una mitja alta de partits, uns 30 per temporada i necessitem que sigui determinant en qualsevol de les posicions que pot ocupar a l’atac.

En jugadors com Edu Oriol o José Carlos, que també tenen molta experiència, es valora la força a nivell mental?

Segurament no. En aquest cas ens aporten més nivell, ja que han jugat a Primera Divisió i tenen un afegit de qualitat. Ara mateix estan lesionats i els hi cal agafar ritme però confiem que es recuperin i siguin determinants per a l’equip.