El corredor de tanques Orlando Ortega ha trencat una sequera de 12 anys a l’atletisme espanyol en penjar-se la plata en la prova de 110 metres tanques dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, setena medalla per a Espanya en aquesta cita.

Des que Joan Lino va guanyar el bronze en salt de longitud a Atenes 2004, l’atletisme espanyol no havia tornat a guanyar una medalla olímpica, i han encadenat sengles decepcions a Pequín 2008 i Londres 2012, però la mala ratxa ha conclòs en una prova inèdita fins avui per a Espanya.

Ortega, que va superar amb solvència les semifinals d’unes hores abans, partia com un dels favorits a medalla a l’Estadi Olímpic de Rio i no va fallar, tot i un començament dubitatiu a la final que el va obligar a completar una gran remuntada i el va portar a finalitzar segon amb un registre de 13.17 segons, 13 centèsimes més lent que el seu rècord d’Espanya registrat aquest mateix any a un mes de la cita brasilera i que demostrava que era seriós candidat a assaborir metall.

Ha estat la culminació d’un somni ple d’incertesa per a l’atleta d’origen cubà, que fins al passat 29 de juliol no va rebre l’autorització de la Federació Internacional (IAAF) i el Comitè Olímpic Internacional (COI) per competir sota bandera espanyola. De fet, havien de passar tres anys des de la seva última carrera amb Cuba, el Mundial a l’aire lliure de Moscou, i aquest termini es va complir només tres dies abans de competir a Rio.

En aquest sentit, cap recordar que en la seva primera participació olímpica fa quatre anys a Londres, on va acabar sisè amb una marca de 13.43, el d’Artemisa va formar part de la delegació cubana i va ser després d’aquella competició quan va prendre la decisió de nacionalitzar-se espanyol.

Als seus 25 anys, Ortega està convençut que el millor de la seva carrera encara està per arribar. Així ho ha assegurat ell mateix, arrasat per les llàgrimes, res més finalitzar aquesta final en la qual el jamaicà Omar McLeod ha confirmat el seu cartell de màxim favorit i es va penjar l’or amb una marca de 13.05, mentre que el bronze ha estat per al francès Dimitri Bascou (13.24).