El director de Proactiva Open Arms va guanyar per davant del cantant Pau Donés

El Premi Català de l’Any és un guardó que atorguen cada any els lectors d’El Periódico de Catalunya i els espectadors del programa Els Matins de TV3, des de l’any 2000, a una personalitat destacada de la societat catalana. Aquest 2016, l’afortunat ha estat l’activista Òscar Camps (Barcelona, 1963).

El públic, que va decidir durant tota la gala el nou ‘personatge Català’, finalment, van concedir el guardó (amb un 47,31% dels vots) al director de Proactiva Open Arms, una ONG de Badalona que des de fa més de mig any rescata i agafa als refugiats en les aigües de l’illa grega de Lesbos.

Any rere any són els mateixos lectors i espectadors dels dos medis que concedeixen el guardó, qui proposen els candidats per obtenir aquest premi, i també, són els encarregats de decidir el guanyador. Els finalistes d’aquest any 2016 han estat l’escriptor i columnista Josep Maria Espinàs i el músic Pau Donés, cantant del grup de música de Jarabe de palo, que fa tan sols dos dies va anunciar la seva victòria contra el càncer de còlon amb el qual ha estat lluitant durant els últims sis mesos.

El gala ‘Català de l’Any’ que ha arribat ja a la seva 16a edició, va estar presentada per Núria Solé i Lluís Marquina i, com a convidats, van aparèixer per l’escenari el president de la Generalitat, Carles Puigdemont (l’encarregat de donar l’important guardó), el director de El Periódico, Enric Hernàndez i el cantant Ramon Mirabet.