El líder de Podem cessa Sergio Pascual, qui era secretari d’Organització, per una “gestió deficient” de la crisi que viu el partit

 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha cessat aquest dimarts Sergio Pascual com a secretari d’Organització per la seva “gestió deficient” de la crisi del partit a la Comunitat de Madrid, on la setmana passada van dimitir deu dirigents amb dures crítiques al líder regional, Luis Alegre, un dels més estrets col·laboradors d’Iglesias.

En un comunicat emès per la Secretaria General que dirigeix Iglesias, la formació explica que el cessament de Pascual és conseqüència del fet que “els últims esdeveniments donen mostra d’una gestió deficient les conseqüències de la qual han danyat greument Podem en un moment tan delicat com és el procés de negociacions per conformar un Govern central del canvi”.

Segons han explicat a l’agència Europa Press fonts pròximes al secretari general, Pascual és responsable de no haver estat capaç de gestionar ni contenir la crisi a Madrid provocada per la dimissió, primer del secretari d’Organització regional, Emilio Delgado, i després, de nou dirigents més en bloc. Tant Pascual com els dimissionaris a Madrid són pròxims al número dos del partit, Íñigo Errejón.

Tot i que en el comunicat la Secretaria General agraeix a Pascual la “bona feina” i lamenta haver de comunicar el seu cessament, considera que Pascual ha de quedar rellevat de les seves funcions en aquest càrrec pels fets a Madrid, un “error” que, segons ha afirmat Iglesias aquest mateix dimarts en una carta a les bases de Podem, no ha de tornar-se a repetir.

 

Reacció a la crisi interna

De fet, el secretari general ja reconeixia en aquesta carta que les dimissions a Madrid es van produir “en el pitjor moment possible” i ja anunciava que s’assumirien “les responsabilitats” necessàries per aquesta crisi, que va reobrir la setmana passada el debat sobre les diferents sensibilitats que conviuen a la cúpula de Podem.

Pascual, que segons el comunicat mantindrà la seva acta de diputat de Podem, va accedir a la Secretaria d’Organització el novembre del 2014 després de ser nomenat directament pel mateix Iglesias ja que, com marquen els estatuts, el secretari general és l’encarregat de nomenar els membres de la seva executiva -anomenada Consell de Coordinació-, que després han de rebre el vistiplau de la direcció nacional -el Consell Ciutadà-.

Després del cessament de Pascual, es repetirà el mateix procés; és a dir, Iglesias haurà de designar un nou secretari d’Organització el nomenament del qual haurà d’aprovar després el Consell Ciutadà estatal. Mentrestant, serà la Secretaria General que dirigeix Pablo Iglesias l’encarregada d’assumir les seves competències.

Podem es va esforçar des de la setmana passada a negar qualsevol mena de fissura a la cúpula del partit i en l’estratègia a seguir en les negociacions amb el PSOE, si bé diversos dirigents pròxims a Iglesias van reconèixer el malestar generat pel moment escollit pels dimissionaris per deixar la direcció madrilenya.