Iglesias confia en Echenique per tancar la crisi a Podemos

0
Echenique - Diari Català
Pablo Echenique, nou secretari d'organització de Podemos | Foto: Arxiu

El líder de Podemos confia que el nomenament de Pablo Echenique com a nou secretari d’organització visualitzi “una nova etapa”

El Consell Ciutadà Estatal de Podem -el màxim òrgan de direcció entre assemblees- celebra aquest dissabte una de les seves reunions més rellevants des que es va crear i amb la qual intentarà escenificar l’inici d’una “nova etapa” després de la crisi soferta al partit pel distanciament entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejón i el cessament de Sergio Pascual com a secretari d’Organització.

Aquesta és la tasca que precisament li ha encarregat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, al líder d’Aragó, Pablo Echenique, que aquest dissabte serà previsiblement nomenat nou secretari d’Organització en substitució de Sergio Pascual, a qui el líder del partit va destituir per la seva “deficient gestió” de les crisis territorials, malgrat el desacord del seu número dos, Íñigo Errejón.

De fet, el nomenament d’Echenique, una figura “de consens” a Podem i que desperta simpaties gairebé en tota l’organització, pretén servir per tancar la crisi interna del partit i que s’ha evidenciat amb el cessament de Pascual, que va fer aflorar les discrepàncies entre Iglesias i Errejón.

 

Pablo Echenique és un home “de consens” que pot apropar les dues faccions a Podemos

 

“Una de les decisions que ha estat rebuda amb major entusiasme pel conjunt de l’organització ha estat el nomenament d’Echenique com a secretari d’Organització”, ha defensat la secretària d’Anàlisi Polític i Social, Carolina Bescansa, que també ha destacat que el líder aragonès, “a més de ser una persona brillantíssima, és molt estimada”.

“És molt agradable, afable, i molt tendre, i això fa que aquesta forma de relació tan amable i tan cordial hagi estat rebuda amb molt d’entusiasme”, ha emfatitzat aquest divendres en declaracions als mitjans als passadissos del Congrés, donant per fet que Echenique rebrà el suport del Consell Ciutadà, del qual continua sent membre Sergio Pascual.

L’exsecretari d’Organització podrà d’aquesta manera donar la seva opinió sobre el seu substitut, no només a través del seu vot sinó també amb la seva intervenció -si així ho sol·licita- durant el debat que es desenvoluparà durant el Consell per analitzar el nou nomenament. Aquest debat tindrà lloc després que el mateix Echenique presenti davant dels dirigents un informe amb la seva visió de l’estat del partit a nivell organitzatiu i territorial i les millores que considera necessari posar en marxa.

Echenique arriba amb full de ruta

Aquest document va ser la tasca que li va encomanar Iglesias quan va anunciar fa dues setmanes la seva decisió de proposar-lo per ocupar el càrrec. “Hi ha molts elements a millorar i d’alguna manera s’obre una nova època a Podem”, va assegurar llavors Iglesias, per afegir que Echenique “encarna” precisament “les característiques d’aquesta nova etapa” de “major democratització” i “descentralització” que vol posar en marxa el partit.

El mateix Errejón va destacar també que la d’Echenique és “una bona proposta de consens”, que ajudarà a “desmadrilenyitzar” i “oxigenar” l’organització”. També servirà, segons la seva opinió, per donar continuïtat “als treballs que estava desenvolupant la Secretaria d’Organització”, amb Pascual al front, orientats a una major descentralització; una tasca i un full de ruta que el destituït va defensar després del seu cessament.

De fet, el número dos també ha defensat la necessitat de donar un gir i començar a abordar la necessària transformació de la “màquina de guerra electoral” al “moviment-partit” en què, segons la seva opinió, deu convertir-se Podem, ara que ja s’han afermat.

Per aquesta raó, la destitució de Pascual evidencia que les “discrepàncies” que existeixen a la direcció nacional del partit no tenen res a veure amb l’àmbit organitzatiu sinó que van més enllà i apunten a les estratègies polítiques, cosa que fa pensar que no quedaran solucionades amb el nomenament d’Echenique sinó que persistiran.

Informe polític d’Iglesias

El Consell Ciutadà d’aquest dissabte, que tindrà lloc a la seu del partit del carrer Princesa de Madrid, començarà cap a les 10.00 hores amb l’habitual informe polític d’Iglesias, en què analitzarà la situació tant interna de Podem, com l’externa; un discurs que serà retransmès en obert als mitjans de comunicació i al públic a través d’internet.

La resta de la reunió, inclosa l’exposició d’Echenique de la seva proposta -que anirà precedida d’una presentació a càrrec d’Iglesias-, així com el debat i la posterior votació, es desenvoluparà a porta tancada. També s’integra en aquest bloc la presentació per part de Bescansa d’un informe sobre els resultats de les eleccions generals del 20D.