El PACMA denuncia l’FP de Tauromàquia

0

PACMA treu a la llum el vídeo d’una classe pràctica d’aprenents de ‘torero’

 

La setmana passada el Partit Animalista – PACMA va fer públiques unes imatges on es mostraven classes pràctiques de tauromàquia a adolescents. La classe es va dur a terme al municipi de Pedrezuela, a Madrid, on hi van participar alumnes de diferents escoles taurines de la Comunitat. Aquest vídeo, enregistrat per càmeres del propi PACMA, mostra com els aprenents de torero donen mort a diferents vedells –ja que encara no estan capacitats per fer front a un bou- amb malaptesa i brutalitat, degut a la seva inexperiència. El partit explica la situació amb les següents paraules: “A les duríssimes imatges es pot observar que, després de clavar-los l’estoc en varies ocasions [al vedell], la rematada i el cop de gràcia, els animals segueixen conscients, boquejant tractant de prendre aire mentre moren patint enormement”. Les crítiques del PACMA, però, van més enllà i considera “un absolut despropòsit” que el Ministeri de Cultura premiï pels seus “criteris pedagògics” l’Escola Taurina Marcial Lalanda, una de les més prestigioses, amb la xifra de 30.000 euros “quan el Premi Nacional de Literatura és de 20.000”.

La polèmica, que ha transcendit les fronteres nacionals i fomentada pel vídeo del Partit Animalista, ja va sorgir fa dues setmanes quan el govern del Partit Popular va anunciar la creació d’un nou títol de Formació Professional (FP) de Tauromàquia i Activitats Auxiliars Ramaderes, que ara mateix es troba en fase d’esborrany, pendent de la seva aprovació. Els estudis consistirien en dos cursos de 2.000 hores de duració, suficients perquè adolescents d’entre 15 i 17 anys puguin aspirar a ser “banderillers”, “pastors” o “peons agropecuaris”, segons l’esborrany. Entre les assignatures, destaquen la de col·locar banderilles, doblegar un capot, realitzar una ‘verònica’ (subjectar el capot amb les dues mans per fer front el bou mentre envesteix), legislació mediambiental o sanitat animal.

Arran de la controvèrsia que s’ha aixecat per l’anunci de la creació d’aquest grau formatiu, el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va intentar justificar-ho dient que la demanda era “cada cop més gran” per renovar amb la tecnologia vigent el sector agropecuari, “un dels més rellevants per l’economia espanyola”. De la mateixa manera, el Ministeri constata que l’FP està “desvinculat d’ideologies i forma part de la cultura tradicional i popular”.