Paco Jemez | Diari Catala
Paco Jémez és reconegut per la seva idea del bon gust pel futbol | FOTO: Europa Press

Paco Jémez, el tècnic del Rayo Vallecano, ha dotat des de fa temporades el seu equip d’una identitat pròpia que passa pel bon gust pel futbol sigui quin sigui el seu rival

Paco Jémez és un d’aquells entrenadors als quals se’ls ha de reconèixer una grandíssima valentia. Entrena el Rayo Vallecano des de 2011 i, a partir de llavors, aquest modest equip va començar a destacar pel seu joc ofensiu. A Jémez i als seus jugadors no els importa el rival que tinguin davant. Només una consigna clara: la possessió de la pilota com a mètode tant ofensiu com defensiu. Tant és si davant hi té el Barça del triplet o la Selecció de Brasil de Pelé. La pilota sempre es treu jugada des del darrere, evitant les pilotes llargues que caracteritzen sempre aquest tipus d’equips.

“‘Cada vegada que t’arriba la pilota la tenim nosaltres. Oi?’ ‘Sí’. ‘Quan treus de porteria amb una pilotada cap amunt, de qui és la pilota? ” No ho sé “. ‘A que tampoc saps quina és la pilota que et costarà el partit i quina la que et farà guanyar? Llavors cuidarem totes les pilotes que tinguem’. ‘Però i si fallo la passada?’ ‘Aquest és un risc que hem de córrer. Es perden més partits regalant pilotes llargues que per una mala passada. Els gols que ens fan per errors nostres a la sortida de la pilota no són ni el 5% dels que rebem. No és una quantitat com perquè ens plantegem que això ens està portant a la ruïna”.

Això és el que Paco Jémez li va a ensenyar a Toño, un dels porters del Rayo Vallecano, fa unes dues temporades. L’obsessió del tècnic canari per conservar la possessió inclou des del porter fins el davanter més avançat. El futbol es construeix des de darrere i mentre que el teu equip té la pilota, el rival no i, per tant, no et pot fer gol. Una filosofia que ens recorda molt a la de Pep Guardiola i a la del FC Barcelona en general des de l’arribada de Johan Cruyff.

No obstant, Paco Jémez no disposa de defenses com Piqué o Dani Alves. El seu mèrit real és mantenir la mateixa idea i transmetre-la a jugadors com Diego Llorente, Zé Castro, o el mateix Toño. El tècnic canari ha perdut tot els seus partits amb el FC Barcelona des de la seva arribada però, quan el seu Rayo s’enfronta als blaugrana, l’espectador sap que va a veure un partit de futbol de veritat.