Des del partit d’Albert Rivera creuen que encara és aviat per analitzar en profunditat el pacte d’investidura amb Pedro Sánchez

 

El pacte entre PSOE i Ciutadans per a que Pedro Sánchez sigui president sembla cada cop estar més madur. Avui ambdós partits sotmetran el pacte al debat de les seves Executives, que estudiaran els cinc punts programàtics en el que sembla es basa aquesta entesa: despolitització de la justícia, supressió de la figura de l’aforat, rebaixar de 500.000 a 250.000 les signatures necessàries per una Iniciativa Legislativa Popular, supressió de les diputacions i limitar els mandats del president del govern a vuit anys. En resum, una sèrie de mesures de regeneració i renovació política que el PSOE ha acabat acceptant perquè, com alguns al propi partit afirmen aquests dies, “podrien ser quasi també al nostre programa electoral”.

Més enllà de la seva Executiva, diferents responsables polítics de Ciutadans consultats per aquest diari afirmen veure amb bons ulls i, fins i tot algun d’ells, estar “il·lusionat” amb aquest pacte. Per al partit de Rivera, era quasi la única via per tenir pes en la investidura i en un possible futur govern, ja que des del Partit Popular mai han mostrat la intenció de negociar. “Som els únics que hem intentat negociar amb el PP”, deia aquest dimarts Albert Rivera.

Resposta a la “supèrbia de Podem”

Si en alguna cosa coincideixen els responsables de Ciutadans consultats és en que aquest pacte deixa fora de joc a Podem. Fins i tot alguns periodistes i analistes no van tardar en senyalar aquest dimarts a Pablo Iglesias com el gran derrotat de la jornada. “És una bona resposta a supèrbia de Podem”, comenta un responsable municipal de C’s. Si més no, les exigències que Podem feia a Sánchez eren molt més altes que les cinc propostes programàtiques de Ciutadans que, a més, xoquen amb dels del partit de Pablo Iglesias, que malgrat tot se seguiran reunint amb el PSOE i també IU i Compromís en aquesta taula d’esquerres que busca arribar a un acord per formar un “govern del canvi”.

Des de Ciutadans esperen que aquest pacti es confirmi i les seves propostes de renovació estiguin a la taula durant els primers dies de nou Govern. Malgrat tot, com Pablo Iglesias es va encarregar de recordar aquest dimarts, “90 i 40 no és un pacte d’investidura”, fent referència a que els vots de PSOE i Ciutadans no serien suficients. Des d’alguns mitjans s’apunta a la necessitat d’entesa de Sánchez amb els partits d’esquerra i des d’altres, com El País, creuen que aquesta investidura pot arribar negociant amb el Partit Popular. En aquest sentit, des de Ciutadans prefereixen “un govern d’esquerres moderat” a “l’immobilisme d’aquests quatre anys”. Encara queden serrells per definir.

Compartir
Article anteriorPols sahariana a l’atmosfera de l’àrea metropolitana de Barcelona
Article següentRecreen P.T. a Fallout 4
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]