El pacte Podemos-IU contempla la celebració d’un referèndum

0
Programa Podemos 26J referendum
Punt 24 del programa conjunt presentat per Podemos i IU

El programa conjunt d’ambdues formacions preveu fer ús de l’article 92 de la Constitució per celebrar un referèndum “de garanties”

El pacte al que han arribat Podemos i Izquierda Unida per presentar-se junts a les properes eleccions generals del 26 de juny defensa el dret a decidir i la celebració d’un referèndum a Catalunya, com ja va fer Podemos durant la campanya del 20D. Al document programàtic presentat per les dues formacions, sota el nom de ‘Canviar Espanya: 50 passes per governar junts’, Podemos i IU contemplen al punt 24 el dret a decidir.

En concret, el programa proposa el “reconeixement constitucional de la naturalesa plurinacional d’Espanya” i, “a l’empara de l’article 92 de la Constitució”, es proposa la “convocatòria d’un referèndum amb garanties a Catalunya per a que els seus ciutadans puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgin establir amb la resta d’Espanya”.

L’eina que proposen Podemos i IU per celebrar aquest referèndum, l’article 92 de la Constitució, diu que “les decisions polítiques d’especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans”. Aquest article, però, el que proposa és que la consulta es faria a tots els ciutadans espanyols, una via que, malgrat no ser la desitjada, no ha estat rebutjada pels partits sobiranistes ja que es considera una forma d’obtenir un resultat oficial i contrastable a nivell nacional.

 

Compartir
Article anteriorSuissa estudia retirar la ciutadania als sospitosos de jihadisme
Article següentVÍDEO | Mor una dona en xocar el seu cotxe contra un camió
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]