Un pacte Podemos-IU seria segona força en unes noves eleccions

0
Alberto Garzon Pablo Iglesias
Alberto Garzón i Pablo Iglesias | Foto: Europa Press

Una enquesta publicada per El País diu que una aliança entre les dues forces d’esquerra superaria el PSOE en intenció de vot

El diari El País publica avui una enquesta de Metroscopia en què es mostra com una aliança entre Podemos i Izquierda Unida aconseguiria situar-se com a “segona força política nacional” per davant del PSOE. Seria el primer cop que el sorpasso als socialistes es produeix per l’esquerra.

Una candidatura conjunta aconseguiria un 20,8% dels vots, mentre que el PSOE, segons aquesta enquesta, es quedaria lleugerament per sota amb un 20,1%. Cal tenir en compte l’alta volatilitat del votant d’esquerres, que es podria traduir en què un 8% de les persones que votaren al PSOE – que fins ara tenia un perfil més o menys fidel – a les Generals de desembre, al juny ho farien per Podemos. Aquest percentatge augmenta fins el 22% quan eren preguntats per la seva simpatia per una llista conjunta Podemos-Izquierda Unida.

Per altra banda, el PP seguiria guanyant les eleccions amb un 29% dels vots, tres dècimes més que les obtingudes el 20 de desembre. Ciutadans seguiria com a quarta força, però passaria d’un 14% de percentatge de vot a un 17,7%. Així, seria el PSOE qui baixaria més, ja que el 20,1% se situa dos punts per sota dels resultats del desembre.

Els resultats d’aquesta enquesta es publiquen dos dies després de fer-se pública una notícia desmentida per Podemos en què s’afirmava que ja s’havia arribat amb Izquierda Unida a un pacte per a les pròximes eleccions. Aquest pacte ja s’havia intentat per les eleccions generals del desembre, però finalment no va sortir endavant.

Tanmateix, aquest sorpasso només es produiria si l’aliança aconseguís escons en províncies clau, ja que a causa de la Llei d’Hondt el repartiment no sol coincidir amb el percentatge de vots total, com es va comprovar amb els resultats d’Izquierda Unida-Unidad Popular a les passades eleccions.

El Español també ha publicat avui una altra enquesta en què es diu que si els de Pablo Iglesias i els de Garzón haguessin anat junts el 20D, haguessin aconseguit 85 diputats en total i un escó en 14 províncies diferents a PP, PSOE, Ciutadans i PNB.

Cal tenir en compte que els percentatges només són xifres i que corresponen a un moment molt concret. Així, aquests resultats poden variar notablement segons la “temperatura política” de la població, és a dir, segons la predisposició de la ciutadania a tornar a les urnes.

Si es repeteixen eleccions, es preveu una menor participació electoral, que s’explica pel fet que en menys de dos anys, la ciutadania espanyola ha anat a votar tres vegades – europees, locals i generals -, que es converteixen en quatre quan parlem de territoris com Catalunya o el País Basc.

Normalment, l’abstenció de la població perjudica a les esquerres, ja que el perfil de votant de dretes és molt més fidel, tant a les cites electorals com a la formació que voten. Per tant, la feina dels partits d’esquerres està en mobilitzar a aquella part de la població que és potencialment abstencionista. Un pacte entre les esquerres pot afavorir això, ja que també recolliria alguns dels vots que perdria el PSOE.