Palmira, la ciutat condemnada

0
L'antiga ciutat de Palmira, ara destrossada per l'EI |Foto: Reuters
L'antiga ciutat de Palmira, ara destrossada per l'EI |Foto: Reuters
L'antiga ciutat de Palmira, ara destrossada per l'EI |Foto: Reuters
L’antiga ciutat de Palmira, ara destrossada per l’EI |Foto: Reuters

L’Estat Islàmic (EI) destrueix amb explosius l’Arc del Triomf de Palmira

20 de maig de 2015. El grup gihadista Estat Islàmic va prendre el control de l’antiga ciutat de Palmira, situada a l’est d’una de les províncies més afectades pels atacs dels terroristes, Homs. Les ruïnes grecoromanes que s’aixecaven a la ciutat de l’oasi van ser l’escenari idoni per filmar macabres execucions.

21 de juny de 2015. Els radicals islamistes van col·locar una munió d’explosius i mines al voltant de les ruïnes de la ciutat i es va desconèixer si es va fer per frenar les tropes d’Al-Assad o per explotar les runes mil·lenàries.

18 d’agost de 2015. Khaled Assad, exdirector del jaciment de Palmira, va ser decapitat per l’EI després de patir tortures i amenaces diàries durant un mes sencer.

24 d’agost de 2015. El Temple de Bel, el més ben conservat de tota la ciutat, va volar pels aires de la mateixa manera que ho va fer el Temple de Baalshamin, on els gihadistes hi havien instal·lat explosius.

4 d’octubre de 2015. L’autoproclamat Estat Islàmic va destrossar  l’Arc del Triomf de Palmira. El monument, d’uns 2.000 anys d’antiguitat, va ser destruït amb explosius, segons ha informat Maamun Abdulkarim, cap d’Antiguitats de Síria. El mateix Abdulkarim ha apuntat en unes declaracions a l’agència britànica de notícies Reuters que fonts de la ciutat de Palmira han confirmat que l’arc, un dels monuments més emblemàtics del jaciment, ha sigut destruït.

[quote]Maamun Abdulkarim: “Si la ciutat segueix a les seves mans està condemnada”[/quote]

“Ara hi ha una destrucció sense sentit (…) els seus actes de venjança (de l’Estat Islàmic), ja no estan motivats ideològicament, perquè estan destruint edificis que no tenen un significat religiós“, ha afirmat el cap d’Antiguitats després de lamentar-se: “És com si hagués una maledicció que ha caigut sobre aquesta ciutat, i només espero notícies que ens commocionen. Si la ciutat segueix a les seves mans està condemnada”.

Palmira era un dels centres culturals més importants del món antic, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), que la va descriure com un punt de trobada de les caravanes a la Ruta de la Seda que travessaven el desert sirià. Abans de l’ocupació gihadista, les ruïnes de la ciutat eren un dels principals atractius turístics de Síria i de l’Orient Mitjà.