El Parlament admet a tràmit la moció per desobeir al Constitucional

0
Mesa del Parlament
Mesa del Parlament. Foto: Europa Press.

La Mesa admet a tràmit la moció de la CUP però demana que es canviï el redactat del text de cara al ple de la setmana que ve

La Mesa del Parlament ha aprovat, amb condicions i pel moment, la moció presentada per la CUP referent a la desobediència de la sentència del Tribunal Constitucional en què s’invalida la declaració sobiranista del passat 9 de novembre. El que significa això és que la formació anticapitalista haurà de canviar el text abans del ple que se celebrarà el pròxim 6 d’abril.

En funció dels canvis introduïts per la formació anticapitalista, es decidirà si finalment s’accepta i es porta a debat la moció o no. Amb una setmana més per negociar, Junts pel Sí pot presentar i negociar les esmenes presentades a aquesta moció i la CUP podrà decidir si les inclou al nou redactat.

La moció presentada per la CUP és, segons van explicar, una manera de demostrar que el text aprovat al Parlament preval per sobre de la sentència dictada des dels tribunals. A banda de desobeir el dictat pel Tribunal Constitucional, a la moció també s’inclou un punt en què s’exigeix que es presenti un pla d’actuació que desenvolupin els nou punts dels annexos, amb els quals es blinden els drets fonamentals i les mesures necessàries per fer-ho efectiu.

Un altre dels punts que s’hi inclou és la demanda a l’Executiu de Carles Puigdemont d’una partida als Pressupostos de la Generalitat de 2016 – encara per aprovar – per finançar la “fase preconstituent” del procés independentista.

A més de l’aprovació de la moció, aquesta setmana també es discutirà al Parlament sobre dues de les lleis de desconnexió que queden per aprovar. La primera, que tindrà lloc durant el dia d’avui, serà per escollir els portaveus que s’encarregaran d’elaborar la normativa del possible règim jurídic català.

Pel proper dijous està previst que es reuneixi al Parlament la Comissió de Treball, encarregada també de designar aquelles persones que faran possible una llei integral catalana sobre protecció social.