El Parlament ratifica les conclusions de la comissió del procés

0
Parlament 3
Parlament de Catalunya | Foto: Europa Press

JxSí i CUP voten a favor de les conclusions en un debat tens al Parlament que ha unit tota l’oposició per no votar i, fins i tot, abandonar la cambra

El Parlament de Catalunya ha aprovat les conclusions de la comissió del procés constituent. Després de la polèmica que ha envoltat aquesta votació la darrera setmana i, fins i tot, l’advertiment del Tribunal Constitucional, les conclusions han sigut sotmeses a debat i votació i han estat aprovades amb els 72 vots favorables de JxSí i la CUP.

Ha estat al ple del Parlament d’aquest dimecres, el darrer de juliol i un dels més tensos dels darrers temps. L’oposició en bloc s’ha mostrat molt crítica amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de la Mesa. Tal ha estat la tensió dialèctica que Forcadell s’ha vist obligada a donar ordre de lectura de l’advertència que els serveis jurídics del Parlament han fet en relació a aquesta votació de les conclusions malgrat en un principi no tenia intenció de fer-ho. “El Parlament és sobirà”, ha repetit en diferents ocasions la presidenta que, finalment, ha decidit procedir a la lectura en la qual els serveis jurídics es limitaven a recordar l’advertiment del Tribunal Constitucional.

Els mateixos vots favorables que han aprovat les conclusions han servit per facilitar el canvi d’ordre del dia per a que aquesta votació fos possible. Entre una votació i l’altra, el debat entre els diferents partits ha estat, com s’esperava tens. Començava amb el cap del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, anunciant que el seu partit no votaria al considerar-ho un fet il·legal. Durant els seus respectius torns de paraula, PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i Ciutadans també han anunciat que no hi participarien. Aquest últim, com el PP, a més, decidia abandonar el Parlament en el moment de la votació.

Mentre Marta Rovira, de JxSí, ha explicat quines han estat les principals conclusions, l’oposició ha aprofitat els seus torns de paraules per argumentar la seva negativa a, no tan sols el contingut de les conclusions, sinó al fet de debatre-les. “Avui és un dia trist per a la democràcia”, lamentava Inés Arrimadas, la líder de Ciutadans, que ha preguntat als diputats independentistes “en quin règim antidemocràtic s’han inspirat” al llegir una de les conclusions de la comissió, que sentencia que les lleis aprovades no són susceptibles de suspensió per qualsevol altre òrgan o tribunal. Des del PSC, Miquel Iceta s’ha mostrat “amb cert neguit” al llegir que el punt 9 de les conclusions del procés atorguen “plens poders” a l’òrgan que sorgeixi després de les eleccions constituents. “La majoria de diputats independentistes no és un mandat democràtic per la independència”, ha recordat també Iceta, acusant els diputats independentistes que “van ser els qui van llegir les eleccions con un plebiscit”.

 

Des de la CUP aposten per la celebració d’un referèndum unilateral el primer trimestre de 2017

 

Des de Catalunya Sí Que Es Pot han volgut donar un to més social al seu discurs crític. Ha acusat al JxSí de continuar “amb polítiques de dretes”, amb independència del procés. Joan Coscubiela, portaveu de CSQEP, posava en dubte que es pugui desconnectar-se de l’Estat pel “simple fet d’aprovar una moció de desconnexió”. “Algú es creu que un dia ens anirem a dormir amb la legalitat espanyola i ens llevarem amb legalitat catalana?”, ha qüestionat Coscubiela.

Mes directe encara ha estat Xavier García Albiol, del PP. “Senyors diputats: estan a punt de cometre un acte democràtic”, els ha recriminat Albiol, que també, com havien fet abans Arrimadas i Iceta, recordava a JxSí i CUP que “si bé tenen majoria al Parlament, no tenen majoria al carrer”. Per acabar, el líder del PP ha conclòs advertint a JxSí i la CUP del poc recorregut de la votació: “Tard o d’hora les institucions democràtiques actuaran”.

 

Un procés en tres fases

La diputada de JxSí, Marta Rovira, ha estat l’encarregada de presentar al Parlament les conclusions de la comissió del procés després d’una ràpida intervenció al ple de Lluïs Llach, president d’aquesta comissió que ha volgut recordar a Múriel Casals, que abans de la seva mort n’era la presidenta escollida.

Rovira ha subratllat que la comissió ha servit per reafirmar la “importància del procés en sí mateix per determinar el text constitucional”. Respecte a quin procés s’ha de dur a terme a Catalunya, les conclusions assenyalen que aquest ha de ser “de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant”. Ha llegit Rovira que, a més, el procés “ha de tenir el suport de les institucions” i “ha de donar cabuda a les diferents ideologies”.

Marta Rovira també ha definit que el procés es porta a terme en tres fases diferenciades: la primera, en la que ja s’hi troben les institucions i marcada per “la participació ciutadana”; la segona, en la que es preveu el “procés constituent” formal; i la tercera, en la qual tot el procés es ratificarà de forma directe per mitjà d’un referèndum.

Des de la CUP, Gabriela Serra argumentava partir amb aquestes conclusions “davant la impossibilitat” de recorregut pel dret a decidir a l’Estat espanyol. “El 27S va convertir la voluntat democràtica en un mandat polític”, ha expressat Serra en resposta als qui, com Iceta, intentaven treure tota intenció plebiscitària a les darreres eleccions catalanes. “No més imposicions”, ha reclamat la diputada de la CUP, que considera que “Catalunya té capacitat d’encetar un Estat propi” i ha assenyalat que el seu partit aposta per la celebració d’un referèndum unilateral d’independència (conegut com RUI) el primer trimestre de 2017.