JxSí reitera el seu compromís amb “el mandat democràtic del 27S” però evita la desobediència

La moció que referma com a vigent la declaració independentista del passat 9 de novembre –invalidada pel Tribunal Constitucional- ha quedat aprovada per 71 vots a favor i 52 en contra per la majoria de punts. Així, el Parlament està rafificant “la seva ferma voluntat de seguir portant les actuacions necessàries” per portar a terme “el procés d’independència”.

Com ja va es va avançar a diferents mitjans –entre ells, Diari Català– JxSí no ha aprovat dos dels punts de la moció. Són els que fan menció a la desobediència per part dels funcionaris catalans i els Mossos d’Esquadra. La resta de punts han estat aprovats.

Defensa del “mandat democràtic”

Durant la seva exposició d’arguments, tant la CUP com JxSí han reiterat el seu compromís amb el “mandat democràtic” del 27S. Lluis Llach, de JxSí, ha afirmat que els 72 diputats independentistes “confirmen que segueixen endavant”. “Farem el que vam dir que faríem”, ha sentenciat Llach.

Per la seva banda, des de la CUP han volgut manifestar que la seva intenció amb aquesta intenció no és “ni provocar ni gesticular”. Des de la presentació de la moció, l’esquerra anticapitalista ha estat acusada per part del sobiranisme de crear discussions i “divisions innecessàries”. “Som dos formacions polítiques compromeses amb el mandat del 27S”, ha afirmat el diputat cupaire Joan Garriga.

“Dia trist”, segons l’oposició

Com era de preveure, el debat sobre la moció ha indignat a tota l’oposició. Precisament aquest debat ha començat amb retard perquè l’oposició ha demanat que la Mesa reconsiderés l’adequació de que aquesta votació es portés a terme. Finalment el debat i la votació ha tingut lloc i l’oposició ha manifestat de forma clara el seu malestar.

Avui “és un dia trist per la Govern català”, ha lamentat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que considera que “el partit antisistema agafa les regnes”, en referència a la CUP. Carrizosa ha aprofitat la seva intervenció per acusar els diputats independentistes de provocar un “conflicte directe i innecessari amb el Tribunal Constitucional”. Igual de dur que Carrizosa ha estat el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, que creu que el Govern viu “en un món virtual”.

Amb un discurs més moderat però igual de crític s’han mostrat des del PSC i Catalunya Sí Que Es Pot. Aquest últim, per cert, no ha participat a la votació a mode de protesta. Joan Coscubiela ha recordat al president Puigdemont i la resta de diputats independentistes que la confluència on es troba representada Podem defensa “una proposta amb un full de ruta viable”. Per la seva banda, Ferran Pedret, del PSC, que ha qualificat la decisió de la Mesa de deixar celebrar el debat de “peculiar”, creu que aquesta moció només “reitera la vigència de quelcom que ha estat il·legalitzat”.

 

Compartir
Article anteriorPSOE, Podemos i Ciutadans busquen l’acord
Article següentPink posa la música a la pel·lícula ‘Alícia a través del mirall’
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]