El Parlament ha aprovat una resolució de JxSí i la CUP que avala la celebració d’un referèndum d’independència vinculant com a “molt tard” al setembre de 2017

El text ha registrat els 72 vots a favor de JxSí (62) i de la CUP (10) i les 11 abstencions de SíQueEsPot, mentre que C’s, PSC i PP han decidit no votar, considerant que és una proposta que està fora de la Constitució, i que no s’ha de votar.

Aquest referèndum va ser anunciat la setmana passada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i amb la votació d’aquest dijous és la primera vegada que JxSí i la CUP la posen per escrit i que la Cambra dóna llum verda.

La resolució inclou diversos detalls: el referèndum tindrà una pregunta clara i binària, i es farà tant si és pactat amb el Govern espanyol com “en absència d’acord polític amb l’Estat espanyol”.

El text estableix constituir abans del 31 de desembre d’aquest any “una comissió de seguiment per a l’impuls, control i execució del referèndum”, per garantir que s’executi sense més demora al 2017.

Si Puigdemont vol complir les demandes que JxSí i la CUP inclouen en la resolució, haurà de convocar de manera immediata “una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació”.

A més, JxSí i la CUP hauran de tenir llesta abans del 31 de desembre la llei de transitorietat jurídica, la norma que sustentarà l’ordenament jurídic a Catalunya que anirà des de la proclamació “de la república catalana a l’aprovació de la Constitució”.

Eleccions i procés constituent

Una altra clau de la proposta aprovada és que, si el Govern actual vol complir-la, haurà de convocar unes “eleccions constituents” que dissoldran l’actual Parlament als sis mesos d’haver-se celebrada el referèndum, és a dir, al mes de març del 2018.

JxSí i la CUP també es comprometen a crear en dos mesos un Consell Assessor del Procés Constituent format per experts nacionals i internacionals que assessori sobre les polítiques públiques per a aquest procés.

El TC demana estudiar procedir contra Forcadell

El Parlament ha aprovat el referèndum i l’impuls del procés constituent precisament el mateix dia en què el Tribunal Constitucional (TC) ha demanat a la Fiscalia que estudiï procedir contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Aquesta decisió es pren perquè Forcadell ha avalat que el Parlament votés unes conclusions d’una comissió d’estudi del procés constituent, un procés que ha sortit reforçat de les votacions d’aquest dijous en la Cambra.

PP, C’s i PSC s’ha negat a votar totes les resolucions relatives al procés sobiranista, i PP i C’s han al·legat el mateix motiu -el PSC no ha demanat la paraula-: són textos que reproduïen altres resolucions “anul·lades” pel TC.