El Parlament debat les primeres lleis del govern Puigdemont

0
Parlament Catalunya
Parlament de Catalunya. Foto: Europa Press.

Les dues primeres lleis de l’actual Executiu seran tractades aquest dimecres pel ple del Parlament

El ple del Parlament abordarà aquest dimecres els dos primers debats a la totalitat de projectes de llei del Govern de Carles Puigdemont: el del llibre sisè del Codi Civil català -relatiu a obligacions i contractes- i el del canvi climàtic.

El ple començarà a les 10.00 de dimecres amb la sessió de control al Govern i s’allargarà fins al dijous, amb una ordre del dia que inclou nou interpel·lacions als consellers i el debat i votació de sis mocions, entre les quals destaca una de la CUP sobre l’aplicació en els graus universitaris del 3+2, que podria suposar una nova divisió de vot entre els partits independentistes.

El mateix dimecres al matí, després de respondre preguntes dels líders de grup, Puigdemont es traslladarà a Madrid per reunir-se a la tarda amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

Codi Civil i canvi climàtic

Però el ple continuarà, amb el debat a la totalitat del projecte de llei sobre el llibre sisè del Codi Civil, que culmina la codificació del dret civil català. El conseller de Justícia, Carles Mundó, presentarà el llibre, que ja va superar un debat a la totalitat a la passada legislatura però que no va poder continuar la seva tramitació per l’avançament electoral, i ara arriba al ple amb una esmena de rebuig del PP.

El llibre sisè regula els contractes de compravenda i de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura, i els contractes de cultiu; en cas de compravenda, el codi té en compte la capacitat del comprador d’un immoble de fer-se enrere si el contracte preveu el finançament de la compra per una entitat de crèdit però finalment aquesta no ho concedeix. A més, detalla la regulació de contractes, com el de custòdia del territori, el d’integració ramadera, el d’aliments i el de pensió vitalícia.

El ple debatrà després la llei del canvi climàtic, que presentarà el conseller de Territori, Josep Rull, i que arriba al primer debat sense cap esmena a la totalitat: la iniciativa pretén reduir els gasos amb efecte hivernacle i millorar l’adaptació a l’impacte climàtic.

Introdueix, entre d’altres, el concepte de fiscalitat ambiental i crea un impost sobre emissions de CO2 en els turismes i furgonetes que s’aplicarà gradualment des del 2018, fixa l’objectiu de reduir les emissions esmentades un 25% el 2020 i un 80% el 2050, i crea un fons climàtic per impulsar mesures d’aquest àmbit.