El Parlament escocès podria vetar el Brexit

0
SNP Escòcia
La líder de l'SNP, Nicola Sturgeon | Foto: Yves Herman/ Reuters.

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, assegura que el Parlament escocès té “el poder constitucional” per vetar la sortida del Regne Unit

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha indicat aquest diumenge a la cadena BBC que el Parlament escocès podria tenir “el poder constitucional” de vetar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i s’ha declarat “disposada a usar-lo”.

“Si el Parlament d’Escòcia jutgés aquest tema des de la perspectiva del que seria millor per a Escòcia i sentenciés que no votarà una cosa que estigui en contra dels interessos del país, per descomptat que és una opció que està sobre la taula”, ha asseverat davant dels micròfons de la cadena BBC.

Cal tenir en compte que la Cambra dels Lords britànica ha considerat que el consentiment del Parlament escocès podria ser “imprescindible” per solucionar la tramitació de la sortida de la UE en virtut dels acords entre el Regne Unit i el bloc europeu que afecten els escocesos.

De fet, prop del 60 % dels escocesos donen suport a la independència d’Escòcia, segons les enquestes, després que el Regne Unit votés aquesta setmana en referèndum la sortida del país. El sondeig del diari The Sunday Post mostra que el 59 % dels enquestats recolzaria una sortida d’Escòcia del Regne Unit, una dada superior al 45 % de suports que va recollir aquesta opció en el referèndum el 2014 sobre la independència d’Escòcia.

En el referèndum del ‘Brexit’, els escocesos majoritàriament es van decantar a favor de continuar a la UE, un 62 %, però els britànics en conjunt han rebutjat la permanència en el bloc amb un 52 %.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dissabte la seva intenció d’aprovar la legislació necessària per convocar una nova consulta independentista. Un dels arguments més utilitzats el 2014 pels partidaris escocesos de continuar al Regne Unit era el fet de ser part del bloc europeu.