El Parlament esquiva (de moment) el conflicte amb el TC

0
Mesa Parlament pressupostos
Reunió de la Mesa del Parlament | Foto: Europa Press

La Mesa del Parlament ajorna la decisió de incloure al Ple de la setmana vinent les conclusions de la comissió del “procés constituent” després d’un avís del Tribunal Constitucional

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimecres ajornar ara com ara la decisió de si inclou al Ple de la setmana que ve les conclusions de la comissió d’estudi en les quals JxSí i la CUP aposten per impulsar un “procés constituent” català que derivi en la independència.

Segons fonts parlamentàries, la Mesa, controlada amb majoria absoluta per JxSí, s’ha limitat a “prendre nota” de les conclusions, posposant la decisió de si incloure’l en l’ordre del dia del plenari de la setmana que ve, que comença aquest dimarts i és l’últim del període de sessions.

La decisió de la Mesa arriba després que el Tribunal Constitucional avisés el Parlament aquest dimarts que l’activitat de la comissió d’estudi havia de sotmetre’s “al compliment de les exigències de la Constitució” i no podria dirigir-se a l'”obertura d’un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l’estat català independent”.

 

Que decideixin els grups

Fonts parlamentàries de l’oposició plantegen que existeix la possibilitat que la presidenta declini decidir si aquesta qüestió va al Ple o no i, abans de començar el plenari de la setmana que ve, sotmetre a decisió dels partits si s’inclou en l’ordre del dia o no.

Així, interpreten les mateixes fonts, la Mesa eludiria la responsabilitat de desobeir el TC sobre si les conclusions estan o no en l’ordre del dia, i aquesta responsabilitat recauria al grups sobiranistes de JxSí i la CUP si decideixen que aquesta qüestió vagi al Ple.

Les conclusions aprovades per JxSí i la CUP inclouen bàsicament el seu plantejament de com iniciar i culminar un procés constituent que derivi en la independència i preveuen un “mecanisme unilateral d’exercici democràtic” per ratificar la desconnexió amb l’Estat espanyol”.