El Parlament Europeu demana a Espanya que reconegui Kosovo

0
Kosovo UE reconeixement
La UE creu necessari el reconeixement de Kosovo per part de tots els estats. Foto: Europa Press.

En una resolució aprovada dijous, l’Eurocambra demana a Espanya i a quatre països més que reconegui Kosovo per normalitzar les relacions

La vicepresidenta del Parlament Europeu i eurodiputada de Els verds-ALE, Ulrike Lunacek, va presentar dijous una resolució sobre Kosovo en què instava als països que no reconeixien la independència del territori a fer-ho. Aquesta proposta va ser aprovada amb 403 vots a favor, 130 en contra i 104 abstencions, per la qual cosa tant l’Estat espanyol com Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre hauran de reconèixer Kosovo.

La principal raó per la qual es demana aquest reconeixement és per aconseguir una estabilització de la regió i la “normalització de les relacions entre Kosovo i Sèrbia”. Tanmateix, s’ha afirmat que amb aquesta resolució aprovada, la credibilitat de la política exterior de la Unió Europea augmentaria i que l’estabilitat del territori milloraria.

Lunacek ha demanat també que es liberalitzin els visats dels kosovars per a què es puguin moure lliurement dins la UE durant tres mesos, igual que la resta d’habitants dels Balcans. “Kosovo és l’únic país dels Balcans Occidentals en què els seus ciutadans no tenen permès viatjar lliurement a la UE durant tres mesos. Aquesta situació anòmala ha de canviar ràpidament per garantir que els ciutadans no se sentin tancats”, ha explicat.

Aquesta resolució ha servit també per recordar al govern kosovar que han de millorar en la lluita contra el “crim organitzat” i la corrupció, tot i que avisa que seria més fàcil si els països que encara no han reconegut Kosovo no bloquegessin la seva entrada a l’Europol o Interpol.

A banda, han reconegut que el pla de reformes econòmiques presentat pel seu govern “és un gran pas cap a l’aprofundiment del seu treball econòmic a la UE”, encara que creuen que s’han d’aprovar més mesures en el camp laboral i solucionar els problemes derivats de la falta d’independència judicial i als mitjans de comunicació del país.

El Parlament Europeu també ha aprovat una resolució sobre Sèrbia, on demana a Belgrad  que segueixi amb les reformes per garantir la independècia judicial, fiscal i dels mitjans de comunicació per així començar amb les primeres negociacions dins del procés d’adhesió a la Unió Europea.